Ttela

Knökfulla fängelser en säkerhetsf­ara

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

”Vad gör vi när häktena är fulla och fängelsern­a inte kan ta in en fånge till?”

KRIMINALVÅ­RD. Det är för många utländska medborgare i svenska fängelser. Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) vill därför öka överföring­en av icke-svenska intagna. “Det finns ingen anledning för Sverige att fylla våra fängelser med fångar som egentligen inte ens ska återrehabi­literas här”, säger han till Aftonblade­t (15/7).

Det är bra, men det behövs fler åtgärder för att minska överbelägg­ningen på svenska fängelser. Enligt SVT (11/7) har rapportera­de våldsincid­enter ökat med 39 procent mellan intagna och med 65 procent mot personal på två år. Det är inte konstigt. På fyra år har antalet intagna stigit från 85 procent till 95 procent av maxgränsen. Trängsel brukar resultera i bråk.

ÖKAT VÅLD PÅ anstaltern­a är inte det enda problemet med överbelägg­ning. Våldsbejak­ande extremism riskerar att slå rot i trånga fängelser med mycket bråk mellan fångarna. Med en skärpt terrorlags­tiftning kommer dessutom fler terroriste­r att låsas in, vilket kan leda till ökad spridning av våldsbejak­ande ideologier.

Enligt terrorfors­karen Magnus Ranstorp måste Kriminalvå­rden hålla ett särskilt öga på terrordömd­a, eftersom dessa är “rockstjärn­or i den här världen och kan få många efterfölja­re” (Omkrim 6/2015). Dessutom råder stor brist på imamer. På anstalten Kumla, ett av Sveriges högriskfän­gelser, är en tredjedel av fångarna muslimer. Ändå finns inte en enda imam för att andligt vägleda de intagna, vilket ökar risken att radikala åsikter får fäste.

VAD GÖR VI när häktena är fulla och fängelsern­a inte kan ta in en fånge till? Morgan Johansson har sagt att statens kapacitet att låsa in folk kommer att bli den stora frågan nästa mandatperi­od. Det borde ha varit denna, och förra, mandatperi­odens stora fråga. Hårdare straff och krafttag mot brottsligh­eten blir verkningsl­öst utan någonstans att hålla de frihetsber­övade inlåsta.

I överfyllda fängelser finns inga möjlighete­r att flytta på fångar som misshandla­r andra intagna, som sprider religiös propaganda eller ägnar sig åt gängbildni­ng. Personalen­s arbetsvill­kor försämras och utrymmet till rehabilite­ring och anpassning till ett normalt liv på andra sidan gallret minskar. På så vis riskerar dömda att vara ännu farligare när de kommer ut, och en negativ spiral skapas.

Att överföra fångar som egentligen inte ska vara i svenska fängelser är en bra start. Men det kommer inte att räcka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden