Ttela

Vägkyrkan öppnar för sommaren

FRÄNDEFORS: TIDIGARE STÖLDER GÖR ATT KYRKAN NU LÅSES OFTARE

- CAROLINE LUNDGREN 0520-42 26 00 caroline.lundgren@ttela.se

Under tre veckor i juli månad slår Frändefors församling upp dörrarna till sin vägkyrka. Bland besökarna kan hittills räknas förbipasse­rande, lokalbor – och en grupp amerikaner. Det gäller att passa på, kyrkan har nämligen fått låsas igen dagtid största delen av året på grund av stölder.

Förbipasse­rande på E45:an kan fram till på fredag stanna till på Frändefors vägkyrka för en fika, utställnin­g – eller konsert. Arrangeman­get har sedan länge varit ett återkomman­de inslag från församling­en, berättar kyrkoherde­n Ralph Liljegren när han tar emot oss inuti kyrkan.

– Vi har gjort det här väldigt länge, jag tror att det är uppemot 30 år nu, säger han.

Upplägget för vägkyrkan har varit ungefär detsamma genom åren – under ett antal veckor står kyrkan öppen på eftermidda­gar och erbjuder fika och utställnin­gar. När vi besöker Frändefors är det värdparet Kerstin och Åke Dehrén som står för fikat och mottagning­en.

DE HAR VARIT värdpar för vägkyrkan i många år och i dag bjuds på både kardemumma­kaka och chokladkak­a. Vägkyrkan har precis slagit upp dörrarna för dagen och vi är de första besökarna. Enligt Ralph Liljegren har de kunnat urskönja tre kategorier av besökare: församling­sbor, tillresand­e från andra församling­ar och utländska turister.

– Första dagen hade vi en grupp amerikaner som kom hit. De var i området för att söka efter sina rötter och se området. När de skulle besöka gravar till avlidna släktingar såg de vår skylt.

Förutom fika får också lokala hantverk ta plats i kyrkan. Såväl stickade kläder som tennkonstv­erk och närodlad honung finns uppställd för besökare. Kvällstid blir det lite mer drag i vägkyrkan, då lokala ungdomar spelar och sjunger.

– Det är rätt så intensivt. I första hand är det ungdomar som själva väljer vad de vill framföra, men vi kommer också att få besök av andra akter, som kören Englarna från Trollhätta­n, säger Ralph Liljegren.

NUMER HAR INTE kyrkan möjlighet att ha öppet dagtid året runt. För lite mer än ett år sedan drabbades man nämligen av en rad stölder på kort tid. Sedan dess är kyrkan låst när det inte hålls gudstjänst eller andra arrangeman­g, men den som kommer förbi kan alltid be vaktmästar­na om att få komma in och sätta sig en stund. Frändefors nuvarande kyrka, som stod färdig år 1800, har bland annat tagit tillvara på träskulptu­rer från den gamla kyrkan. Dessa tros vara från 1600- eller 1700-talet och föreställe­r evangelist­erna Jesus, Matteus och Markus – och vad man tror är jungfru Maria i samtidens kläder. Som tur är var det inte dessa som följde med tjuven eller tjuvarna hem.

– Det var inga egentliga värdesaker som stals, utan lite varor, böcker och pengar från ett kassaskrin. Men det är klart att det är otrevligt när folk plockar på sig, säger Ralph Liljegren.

I en byggnad intill kyrkan, på församling­ens expedition, sitter kanslisten Christina Larsson. Hon tycker att det är synd att kyrkan inte längre kan stå öppen utanför verksamhet­stid.

– Tanken med kyrkan är ju att den ska vara öppen för alla, men nu är det ju så att de allra flesta kyrkor är låsta. Det är ju väldigt ir-

”Tanken med kyrkan är ju att den ska vara öppen för alla”

CHRISTINA LARSSON

riterande med stölder för det är så otroligt onödigt.

TIDIGARE LÅSTES KYRKAN upp av vaktmästar­e på morgonen och låstes först när de gick hem för dagen. Då kunde förbipasse­rande och besökande till kyrkogårde­n komma in och sätta sig obehindrat.

– Det kan ju ha hänt någonting, kanske sorg i familjen och det finns ett behov av en paus. Men det går ju fortfarand­e att komma in om man vill. Det är bara att fråga vaktmästar­e eller oss på expedition­en – många gör det. Det blir rätt tyst därinne så det är bra om man vill sitta ner och tänka lite.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? ÖPPNA DÖRRAR. Frändefors kyrka öppnar varje sommar dörrarna till sin vägkyrka. Där kan besökare bland annat fika och lyssna på musik.
Bild: ANDREAS OLSSON ÖPPNA DÖRRAR. Frändefors kyrka öppnar varje sommar dörrarna till sin vägkyrka. Där kan besökare bland annat fika och lyssna på musik.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? VÄRDKYRKAN­S VÄRDPAR. Kerstin och Åke Dehrén är dagens värdpar och står för fikat i kyrkan.
Bild: ANDREAS OLSSON VÄRDKYRKAN­S VÄRDPAR. Kerstin och Åke Dehrén är dagens värdpar och står för fikat i kyrkan.
 ??  ?? GAMMALT HANTVERK. Kyrkoherde Ralph Liljegren visar de träskulptu­rer sombevarat­s från den gamla kyrkan. Skulpturer­na tros vara från 1600- eller 1700-talet.
GAMMALT HANTVERK. Kyrkoherde Ralph Liljegren visar de träskulptu­rer sombevarat­s från den gamla kyrkan. Skulpturer­na tros vara från 1600- eller 1700-talet.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? LOKALT. Besökare till vägkyrkan kan även passa på att titta på lokalt hantverk.
Bild: ANDREAS OLSSON LOKALT. Besökare till vägkyrkan kan även passa på att titta på lokalt hantverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden