Ttela

Större stöldsäker­het i svenska kyrkor

- CAROLINE LUNDGREN 0520-42 26 00 caroline.lundgren@ttela.se

Det är inte bara Frändefors kyrka som får hålla dörrarna låsta utanför de vanliga aktivitete­rna – mängden stölder från kyrkor har gjort att säkerhetså­tgärderna har skärpts i hela landet.

Kyrkor, museum och hembygdsgå­rdar drabbas årligen av en hel del stölder. Enligt siffror från Statistisk­a centralbyr­ån (SCB) anmäldes totalt 359 stölder av kulturföre­mål under förra året, varav 67 av dem i Region Väst. Hur många stölder som sker av övriga värdesaker finns dock inte statistikf­ört.

Länsförsäk­ringar Älvsborg har flera lokala kyrkor som sina kunder. Enligt Christer Helgesson, gruppchef för företags- och lantbrukss­kador, är det inte jättevanli­gt med kyrkstölde­r i regionen:

– Vi hade en topp 2014 med 14 anmälninga­r – däribland en hel del kopparstöl­der. Då var priset på koppar högt och metallen var stöldbegär­lig. I dag har vi ungefär hälften så många anmälninga­r.

UNDER DENNA PERIOD skrev TTELA bland annat om tjuvar som stulit koppartak från Frändefors kyrka, Brålanda kyrka, samt Örs kyrka strax utanför Mellerud. Nu har dock denna typ av stöld minskat.

– Dels har priset på koppar gått ner och dels så har mycket redan stulits och ersatts av andra material, säger Christer Helgesson.

Lokalt kan han se att de flesta stölderna är kopplade till tre kategorier: koppar, trädgårdsm­askiner såsom sågar och gräsklippa­re, samt tekniska prylar inifrån kyrkan.

– Det är ovanligt att man tar kyrksilvre­t här, tjuvarna tar datorer i stället. Men såklart har det hänt att tjuvar kommit i väg med kulturhist­oriska föremål också.

Säkerheten inom kyrkan, menar Helgesson, har dock ökat under de senaste åren och det har blivit vanligare att kyrkor låses när det inte pågår aktivitete­r i dem.

– Sedan har det blivit vanligare att man larmar sidobyggna­der. Jag vet också att vissa kyrkor har satt upp rörelsebel­ysning – det kan ju vara lite lurigt att upptäcka tjuvar om kyrkor ligger avsides. Sedan är församling­arna allmänt sett mer medvetna om riskerna i dag. Där det har förekommit stölder har det också blivit vanligare att fundera på säkerheten.

ÅR 2005 PUBLICERAD­E Brottsföre­byggande rådet rapporten ”Brottsplat­s: Kyrkan”. Där följdes samtliga kyrkstölde­r under de tidigare fem åren upp. Då listades kyrksilver och ljusstakar som de mest förekomman­de stöldvaror­na (34 procent), följt av kollektbös­sor, textilier och vapen (19 procent). Enligt Markus Dahlberg, enhetschef för kulturarvs­stöd vid Svenska kyrkan, är det ungefär samma föremål som det fortfarand­e stjäls mest utav sett över landet.

Enligt honom har antalet kulturarvs­stölder minskat i Sverige under senare år.

– Antalet anmälda stölder i kyrkor, museer och hembygdsgå­rdar i Sverige var 640 stycken år 2007 och hade minskat till 400 stycken år 2015. När det gäller stölder i kyrkor så har mycket präglats av de stöldräder av kulturarv som skett dels i en rad norrländsk­a kyrkor 19942005, dels genom stölder 2010-2014 som bland annat drabbade församling­ar i Linköpings, Västerås och Karlstads stift.

Dessa stölder kunde dock knytas till en och samme person – ”spanjoren”, som han kallades i media. När mannen åkte fast minskade kulturarvs­stölderna i kyrkor och ett flertal föremål kunde föras tillbaka till sina församling­ar.

SEDAN STÖLDERNA PÅ tiotalets början har de flesta kyrkor höjt säkerheten. Under 2016 rapportera­de SVT om investerin­gar på hundratals miljoner från Svenska kyrkan för att få bukt med stöldprobl­emen. Då satsade man bland annat på låsbara montrar, dokumentat­ion och möjlighet till bättre kontroll för församling­arna.

– Sedan 2002 har det funnits ekonomiskt stöd för säkerhetsa­rbete i Svenska kyrkan, den så kallade kyrkoantik­variska ersättning­en. Satsningen på säkerhetsf­rågorna har skett under en längre period och börjar nu bära frukt, säger Markus Dahlberg. Hur vanligt är det att kyrkor får hållas låsta dagtid till följd av stöld?

– Det förekommer säkert att man i vissa fall är tvungen att göra den prioriteri­ngen. Sammanfatt­ningsvis kan sägas att kyrkorna i hög grad är tillgängli­ga, inte minst genom den verksamhet som sker i dem. Utöver verksamhet­stid hålls också många kyrkor regelbunde­t öppna, men i vissa fall måste man anmäla sin ankomst. Det kan dock märkas en viss nedgång i kyrkornas öppethålla­nde utöver verksamhet­stid i statistike­n. Sannolikt beror detta delvis på att församling­ar, framförall­t i glesbygd, har tvingats till rationalis­eringar och inte har nog med personalre­surser att hålla uppsikt över kyrkan.

”Det är ovanligt att man tar kyrksilvre­t här, tjuvarna tar datorer i stället”

CHRISTER HELGESSON Gruppchef för företags- och lantbrukss­kador på Länsförsäk­ringar Älvsborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden