Ttela

Bränder tar fa

HÄLSINGLAN­D: ”DET KÄNNS LITE SOM ATT KÄMPA MOT KLOCKAN”

-

Flera stora bränder fortsätter att rasa runt om i Sverige samtidigt som hettan gör marken torr som fnöske. I Hälsinglan­d har vinden tagit fart.

Situatione­n är mycket allvarlig i norra Hälsinglan­d med fem skogsbränd­er i Ljusdals kommun.

– Branden har eskalerat både norrut, söderut och något österut också. Det har gått mycket fortare än vi trott för vinden har tilltagit, säger Hans Nornholm vid räddningst­jänsten till P4 Gävleborg efter att under gårdagen ha inspektera­t området från luften.

Situatione­n är så illa att räddningst­jänsten inte kan arbeta på marken. På grund av den ökande vinden har elden tagit fart upp i trädtoppar­na.

– Det känns lite som att kämpa mot klockan. Ju större område som brinner desto större fart får det på eftermidda­garna, säger befälet Torbjörn Wannqvist.

Hoppet står till att de italienska brandflyge­n sätts in till onsdagen.

– Om vi ska klara av de här bränderna inom rimlig tid måste vi få hjälp av de här italienska planen. Nu har vi fyra helikoptra­r. Det ger effekt när de släpper sitt vatten, men när de åker för att fylla på bränsle är vi tillbaka på ruta ett och det brinner lika mycket igen.

TOTALT 55 PERSONER evakuerade­s under morgonen från bränderna i Ljusdal, men mer bebyggelse finns i omedelbar närhet av branden.

Dan Eliasson, generaldir­ektör för Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB), är på plats i kommunen i sällskap med Gävleborgs landshövdi­ng Per Bill för att träffa räddningst­jänsten.

SOS Alarm hade runt 60 larm om skog- och markbrände­r runt om i landet vid 15-tiden på tisdagen.

I Jämtland har det under gårdagen brunnit på 13 platser och räddningst­jänsten söker frivilliga – över 18 år och vid god hälsa – för att hjälpa till med släcknings­arbetet i Pålgård i Ragunda kommun. Enligt Niclas Jarlås, kommunikat­ör vid kommunen, har responsen varit stor.

– Det ringer hela tiden. Det börjar närma sig 100 samtal och det ringer fortfarand­e, säger han.

 ??  ?? EN KAMP MOT KLOCKAN. Brand i Hammarstra­nd i Ragunda kommun under måndagen.
EN KAMP MOT KLOCKAN. Brand i Hammarstra­nd i Ragunda kommun under måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden