Ttela

Rt i ökad vind

- JOAKIM MAGNÅ/TT MARIA JANSSON/TT

Eldningsfö­rbudet i länet har skärpts och allmänhete­n får inte längre grilla på redan iordningss­tällda grillplats­er eller på portabla sprit- eller gasolkök.

Under dagen har alla som befinner sig vid Olingdal och Härjåsjön söder om Sveg uppmanats att utrymma området eftersom det finns en stor risk att branden sträcker sig dit, rapportera­r Sveriges Radio. Det handlar om runt 60 fastighete­r.

BRANDEN NORR OM Älvdalen i norra Dalarna sprider sig norrut och personal från Södertörns brandförsv­ar har förstärkt. Här försvåras släckninge­n av terrängen som består av ömsom berg ömsom myrmark och att det inte finns några vägar. Däremot är det just nu inte någon risk för explosiv ammunition.

– Där vi går in i området i dag ska det inte finnas någon ammunition. Så just nu bedömer vi det inte som ett problem, säger Anders Attehed, presstales­person vid Mora räddningsk­år. * Myndighete­rna har skickat ut fyra så kallade viktiga meddelande­n till allmänhete­n (VMA).

* Två gäller Ljusdals kommun. I det ena uppmanas boende i Ängra att utrymma, i det andra uppmanas även boende i och omkring Enskogen att evakuera.

* I Älvdalen uppmanades på måndagen alla som befann sig vid Trängslet skjutfält att utrymma.

* I Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun uppmanas alla som påverkas av branden att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilatio­n.

Terräng vid Villingsbe­rgs skjutfält i Karlskoga kommun började brinna på tisdagseft­ermiddagen – och där kan det finnas ammunition.

– Det är i ytterkante­n av skjutfälte­t. Vi har kontakt med militären, säger Anders Larsson på Nerikes brandkår till Nerikes Allehanda.

De två italienska brandflygp­lanen väntas landa i Örebro på tisdagskvä­llen och stannar i Sverige i åtta dagar. De har kapacitet att skopa upp 6000 liter vatten åt gången.

– Vi ser att resurserna överlag börjar tryta. Det börjar bli kärvt. Det gäller personal framför allt, säger Britta Ramberg, biträdande chef för MSB:S enhet för beredskap. Varför har inte Sverige eget brandflyg?

– Det är en extremt dyr resurs och även om det är ett extremt läge just nu i Sverige så är det långtifrån varje sommar vi har det så här torrt.

 ?? Bild: MATS ANDERSSON/TT ??
Bild: MATS ANDERSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden