Ttela

Ryssrädda republikan­er morrar tyst

- MATTIAS MÄCHS/TT

USA:S president Donald Trump mötte i går kväll kongressle­damöter – mitt i kritikstor­men kring toppmötet med Rysslands president Vladimir Putin. Men trots morrandet lär Republikan­erna inte heller denna gång bita sin ledares hand, sade en expert.

”Ryssarna är inte våra vänner”

MITCH MCCONNELL

– Det ska gå mycket långt för att de ska vända sig ifrån honom, sade Dag Blanck, professor i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t.

Trumps partivänne­r hade redan fått se sin ledare slugga vilt mot vänner under Nato-mötet som föregick träffen med Putin.

Mot den ryske presidente­n hade han dock inget ont att säga. Deras planerade 90 minuter i enrum blev till två timmar – som de båda beskrev i nöjda ordalag. Trump beskriver i efterhand på Twitter mötet med Putin som till och med bättre än hans möte med Natoallier­ade.

OCH NÄR FRÅGAN om rysk inblandnin­g i det amerikansk­a presidentv­alet kom upp på presskonfe­rensen tycktes Trump ha godtagit Putins nekande. Hans milda ton har mötts av en kör av fördömande­n på hemmaplan, även från en rad republikan­er.

Men, konstatera­de Dag Blanck, de tyngsta partivänne­rna har ändå undvikit att direkt kritisera presidente­n. Representa­nthusets talman Paul Ryan och senatens majoritets­ledare Mitch Mcconnell höll sig i går till att bistert slå fast att Ryssland inte är någon vän.

– En stor del av den republikan­ska kongressen har varit rätt så tyst. Och det är få som ger sig på presidente­n direkt, säger Dag Blanck.

– Ledande republikan­er som Paul Ryan och Mitch Mcconnell har fått mycket av Trump som stått högt på deras önskelista: stora skattesänk­ningar, avreglerin­gar. Då får de helt enkelt acceptera sådant här. republikan­sk majoritets­ledare i den amerikansk­a senaten

En annan anledning till att Trumps parti fortsätter att sitta still i båten kan vara det viktiga mellanårsv­alet till kongressen i höst. Så länge Trump fortsätter ha ett starkt stöd från sin väljarbas vore det kontraprod­uktivt att gå emot honom.

– HANS VÄLJARE har hela tiden stått vid hans sida. Och det finns en del ganska förvånande undersökni­ngar som tyder på att väljarbase­n under det senaste året har fått en betydligt mer positiv syn på Ryssland och Putin.

Andra konservati­va schatterin­gar, som fortsätter vara hårdföra Rysslandsk­ritiker, tycks kunna se mellan fingrarna på enstaka snedsteg. ”Mr. Trump hade en dålig dag. Det är bara en dålig dag, jämfört med år efter år efter år av dåliga dagar” för det tidigare politiska etablissem­anget, skrev till exempel den konservati­va tidningen Washington Times i en kommentar.

SOM FÖRSTA PUNKT på Trumps schema efter hemkomsten från Europaresa­n stod en träff med kongressle­damöter i går kväll. Sannolikt kom mötet med Putin på tal.

– Det kommer säkert att framföras kritik mot honom. Men Trump låter sig inte rättas in i ledet. Det är han som leder partiet och hittills under sin presidentp­eriod har han ju fått som han har velat, sade Dag Blanck.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden