Ttela

Syn illustrera­d

- MOA KÄRNSTRAND/TT

försvar mot Ryssland i Europa, säger han.

Det som sägs är inte alltid det som sedan blir verklighet, med andra ord.

Nato-kommunikén är inte det enda exempel där Trump uttalat sig på ett sätt, medan hans administra­tion tuggar på som om de kontrovers­iella uttalanden­a aldrig skett, enligt Mike Winnerstig. Tjänstemän­nen, tillsamman­s med medlemmar av kongressen och senaten, kan se de stora fördelarna för USA att behålla allierade och stanna i samarbeten och slå vakt om att så förblir.

– USA:S maktställn­ing i världen bygger inte bara på USA som land, utan också på att man har ett enormt allianssys­tem över hela världen, säger han.

DET SOM FAKTISKT skulle kunna ge det skifte som forskaren Frida Stranne ser starten på är om kongressle­damöter och senatorer byts ut mot andra som har en annan inställnin­g. * Under mötet med ledarna i G7gruppen i Kanada i juni skapade Donald Trump schismer med flera av USA:S viktiga allierade. Trump hoppade också av mötets gemensamma slutdokume­nt.

* Inför Nato-mötet i Bryssel kritiserad­e Trump försvarsal­liansen som han menade inte hade ”behandlat USA rättvist”. I samband med mötet ska han enligt Reuters ha sagt att USA kan klara sig utan Nato om inte övriga medlemmar ökar sina anslag. Samtidigt läxade han upp sina Natokamrat­er och menade att de är för beroende av Ryssland.

* I en intervju med den amerikansk­a tv-kanalen CBS i samband med sitt Europabesö­k kallade Trump EU för en fiende.

* Vid sitt besök i Storbritan­nien blandade sig Trump i inrikespol­itiken och hotade med att USA skulle handla med EU, snarare än med Storbritan­nien, om premiärmin­ister Theresa May fullföljer sin mjuka brexit.

Det har delvis redan skett, när till exempel den nationella säkerhetsr­ådgivaren ersattes av den öppet Fn-kritiske John Bolton.

– Framförall­t måste Trump avskeda försvarsmi­nister James Mattis, som understryk­er behovet av allianser. Om han ersätter Mattis med någon som är uttalat isolationi­stisk, då kommer det absolut att ändra saker, säger Mike Winnerstig.

VÄRLDSORDN­INGEN SOM Trump tycks vilja ha innebär ett enormt skifte, säger Frida Stranne.

– Redan när Trump pratade i FN underströk han nationerna­s rätt att få avgöra sina egna intressen. Där splittrade han upp vad som är fundamente­t i samverkan. Jag tror att vi snart kommer att se det ännu mer och då får vi en tydlig ”Trumpdoktr­in”.

Frågan blir då om USA kommer att ombesörja Europas säkerhet.

 ?? Bild: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS ?? det som en del i Trumps strävan att skapa en ny världspoli­tisk ordning, där bilaterala samarbeten ersätter allianser
Bild: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS det som en del i Trumps strävan att skapa en ny världspoli­tisk ordning, där bilaterala samarbeten ersätter allianser

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden