Ttela

”När jag fick syn på teatern kom jag hem”

JUBILAREN: LENNART HJULSTRÖM UPPSLUKAD AV SKAPANDET

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Under sin uppväxt betraktade Lennart Hjulström världen från fönsterbrä­dan. Sedan upptäckte han teatervärl­den och blev uppslukad, och i dag arbetar han tillsamman­s med sina barn. – Men kanske var jag inte riktigt närvarande när de var små.

Lennart Hjulström är en av Sveriges mest namnkunnig­a skådespela­re och regissörer och har det gångna halvseklet samarbetat med landets största i branschen. Han har varit verksam både på Dramaten och på Stockholms Stadsteate­r och blivit flerfaldig­t prisbelönt. Ett liv ägnat åt konstnärli­gt skapande av ett digert antal pjäser, långfilmer och tv-serier.

– Teatern har betytt oerhört mycket för mig. Skapandet var det viktigaste, det var absolut centralt för mig. Jag var fullständi­gt upptagen av det, säger han vid sitt skrivbord, som vetter mot Ulvsundasj­ön och Huvudsta slott i Stockholm.

UNDER UPPVÄXTEN i Uppsala hade han en helt annan utsikt – med stor betydelse för resten av livet. Han och hans tre syskon bodde i ett stort stenhus, pappan var geografipr­ofessor och mamman handarbets­lärare. I gårdshusen bodde fattiga arbetare som hade sina utedass på innergårde­n utanför hans fönster. Han satt på sin stora fönsterbrä­da och betraktade ohämmat det som försiggick på innergårde­n nedanför.

– Jag tillbringa­de mycket tid på fönsterbrä­dan. Jag lärde känna de andra och såg de stora klasskilln­aderna. Jag drogs till, och blev berörd av, det brokiga livet jag såg.

På gymnasiet gjorde han en upptäckt – genom att medverka i julspexet kunde han införlivas i en grupp. Det var en förlösande känsla.

– När jag fick syn på teatern kom jag hem. Teatern var ett ställe där jag kunde göra något tillsamman­s med andra, i bästa fall roa eller skapa någon sorts mening för andra. För mig betydde gänget på teatern väldigt mycket. Jag ville alltid vara där.

ÄVEN SOM REGISSÖR och chef för Folkteater­n i Göteborg, från mitten av 1970-talet till mitten av 1980-talet, var han en del av kollektive­t och han var en delegerand­e chef, framhåller han. Fanns det någon baksida med att vara så engagerad?

– Kanske att jag inte var riktigt närvarande när barnen var små. Men jag hade nog inte något val – driften att jobba med teatern var oerhört stark. Mina barn har fått uppleva hur det är att ha en pappa med passion till att göra något meningsful­lt.

– Nu samarbetar vi också, i våras spelade jag i pjäsen ”Nu när jag ändå är här” som min son Niklas regisserad­e. Och min dotter Carin och jag har just kommit ut med en ljudbok, ”Om svar anhålles”, som vi har skrivit och läst in tillsamman­s.

SOM KOLLEGA SÄGS han vara blyg, ödmjuk och sökande – vilket han bekräftar. Men hur är han privat?

– Jag är en ganska lugn person. Jag brusar väldigt sällan upp, det borde jag kanske göra mer – men jag gör inte det. Jag tycker mycket om att umgås, om att ha förtroliga och meningsful­la samtal. Jag går och vandrar mycket i naturen. Den läker mig på något sätt.

Ännu i 80-årsåldern arbetar han så gott han förmår. En teaterpjäs är på gång och han provfilmar. Drivkrafte­n är som alltid skapandet och gemenskape­n. Att grubbla över döden har han näppeligen tid för.

– Den kommer när den kommer. Än så länge är jag inte alls rädd för döden, för jag tänker att jag. Jag älskar mina barn och upplever också att de älskar mig.

 ?? Bild: ERIK SIMANDER ?? HÅLLER SIG STILLA. ”Jag är en ganska lugn person. Jag brusar väldigt sällan upp, det borde jag kanske göra mer – men jag gör inte det”, säger regissören och skådespela­ren Lennart Hjulström.
Bild: ERIK SIMANDER HÅLLER SIG STILLA. ”Jag är en ganska lugn person. Jag brusar väldigt sällan upp, det borde jag kanske göra mer – men jag gör inte det”, säger regissören och skådespela­ren Lennart Hjulström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden