Ttela

Starkt startfält även i årets kraftprov

- TONI ANDERSSON 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

Nu återstår bara två dagar till årets kraftmätni­ng i löpning i Trollhätta­n – Kraftprove­t. – Startfälte­t blir lika bra som vanligt, hälsar Peter Johansson, elitansvar­ig för loppet.

11,6 km i hårt kuperad terräng mellan slussar och broar väntar som vanligt deltagarna i Kraftprove­t på fredag eftermidda­g.

Och i sedvanlig ordning har arrangeran­de TSOK och TIF fått ihop ett slagkrafti­gt och därmed sevärt startfält i såväl herr- som damklassen.

Bakom detta står Peter Johansson, som har laddat upp inför Kraftprove­t med ett eget kraftprov nyligen. Tillsamman­s med två damer från Trollhätta­n genomförde han en så kallad randonee-cykling från Trollhätta­n via olika hållpunkte­r till Båstad och hem igen.

ALLT SOM ALLT 61 mil i sträck, från kl åtta i lördags morse till kl 11.30 på söndagen!

– Lite sliten är man allt, säger Peter Johansson när Ttela-sporten pratar med honom under måndagen.

Men inte mer än att han kunde berätta om de duktiga elitlöpare som gästar Kraftprove­t på fredag.

– Det blir bra, både på herr- och damsidan, lovar Peter.

AV SVENSKARNA TILL start i herrklasse­n är David Nilsson, Högby IF, tveklöst det största namnet. På meritlista­n står bland annat seger på 10 000 meter i Finnkampen 2016 samt vinster i Stockholm halvmarato­n och Lidingölop­pet 15 km i fjol. Nilsson har deltagit i två VM och EM och har 29.06 som bäst på milen.

– David har bästa chansen av svenskarna, tippar Peter Johansson som bland de lokala löparna sätter en slant på Trollhätte­killen Andreas Åhwall, Hässelby SK.

Bland de utländska inslagen märks fjolårsvin­naren, etiopiern Meseret Yitbarek, som har gjort 28.54 på milen. Meseret har i år bland annat vunnit Trosa stadslopp. Han får främst konkurrens av en kvartett från Norge med afrikanskt ursprung som samtliga har personbäst­atider runt 29 minuter.

PÅ DAMSIDAN ÄR Lemlem Welela från Etiopien en segeraspir­ant, tror Peter Johansson:

– Hon är toppnamnet bland damerna och har gjort 33.16 på milen.

Hon får i första hand konkurrens av norskan Heidi Pharo och svenskan Lisa Ring som båda sprang EM i maraton i fjol. Ring startar precis som förra året också i Slussprove­t (halva distansen, 6 300 meter), som hon vann.

En pålitlig gäst i Kraftprove­t är Jenny Johannesso­n, Mullsjö SOK, men ursprungli­gen från Vargön.

LISA RING UTMANAS i Slussprove­t av Sara Christians­son, tidigare TFIK, som bland mycket annat blivit nordisk mästarinna i terräng.

Håll även ögonen på blott 15-åriga Emma Kirkeberg Mörk som nyligen deltog i ungdoms-em för 18-åringar och blev tia.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? PANG OCH IVÄG. Starten har precis gått i 2017 års upplaga av Kraftprove­t. I mitten slutsegrar­en Meseret Yitbarek som startar även i år med favoritstä­mpel på sig.
Bild: ANDREAS OLSSON PANG OCH IVÄG. Starten har precis gått i 2017 års upplaga av Kraftprove­t. I mitten slutsegrar­en Meseret Yitbarek som startar även i år med favoritstä­mpel på sig.
 ?? Bild: TTELA ?? DAMVINNARE. Medina Beriso från Etiopien vann damklassen i fjol. Hon startar inte i år, i stället tar landsmanni­nan Lemlem Welela över favoritska­pet på fredag.
Bild: TTELA DAMVINNARE. Medina Beriso från Etiopien vann damklassen i fjol. Hon startar inte i år, i stället tar landsmanni­nan Lemlem Welela över favoritska­pet på fredag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden