Ttela

Generna har funnits i över 650 miljoner år

VETENSKAP: STOR STUDIE HAR GRANSKAT 62 ARTER

-

Studien, som publiceras i Nature Communicat­ions, bygger på analyser av arvsmassan, dna, hos 62 arter, inklusive vår egen.

FORSKARNA, SOM ÄR verksamma vid University of Essex och University of Oxford i Storbritan­nien, katalogise­rade alla proteinkod­ande gener hos arterna, det vill säga alla gener som styr uppbyggnad­en av våra kroppar, våra sinnen och vårt beteende.

De valde medvetet arter från alla huvudgrupp­er i djurriket, från svampdjur, maneter och koraller till insekter, fåglar och däggdjur.

Antalet beskrivna djurarter är enormt stort, cirka 1,6 miljoner, men tar man en art från varje gren på släktträde­t fångar man in nästan alla gener i riket.

På så vis har man lyckats rekonstrue­ra arvsmassan hos det allra första djuret på jorden, allas vår anmoder.

DENNA ART LEVDE med största sannolikhe­t under den prekambris­ka eran för 720 till 635 miljoner år sedan, under den geologiska perioden kryogenium. Vissa studier har antytt att den kan ha levt ännu tidigare, för cirka 760 miljoner år sedan.

Hur arten såg ut är det ingen som vet, men den var med all säkerhet mycket liten och inte särskilt sofistiker­ad i jämförelse med det som skulle komma långt senare. Kanske såg den ut som de nutida svampdjure­n, eller kammaneter­na.

Oavsett detta innebar dess uppkomst en revolution i livets historia på jorden. Djur är nämligen helt annorlunda än andra organismer på jorden. De har ett avancerat nervsystem – som med tiden skulle ge upphov till den första hjärnan – och kan till skillnad från växter röra sig fritt i miljön.

Forskarna fann att 13 034 gener i den mänskliga arvsmassan – cirka 55-60 procent av det totala antalet – fanns redan hos det första djuret. En majoritet av vårt dna är med andra ord urgammalt.

DE FLESTA AV dessa gener är dessutom betydligt äldre än det första djuret. De är gener som är gemensamma för en majoritet av livet på jorden. De finns hos växter, svampar, protozoer, bakterier. De har funnits med oss i miljarder år.

Men en mycket stor andel, cirka 19 procent, av dem är unika för djuren. De uppkom först i samband med att det första djuret såg dagens ljus. De styr bland annat uppbyggnad­en av hjärnan, av nervsystem­et, av muskelvävn­aderna – sådant som bara finns hos djur, men saknas hos andra organismer.

Att så många nya gener uppstod inom loppet av en geologisk sekund är högst ovanligt. Det var sannolikt en explosion av dna.

Över hälften av våra gener är flera hundra miljoner år gamla. Enligt en ny studie fanns de redan hos de allra första djuren som uppstod för cirka 650 miljoner år sedan.

 ??  ?? GAMMALT. Hur de allra äldsta djuren såg ut är okänt. Men de följdes vid ett något senare skede av mystiska havsdjur med ett egendomlig­t tvådimensi­onellt utseende. Fossil av ett av dessa djur, Dickinsoni­a, syns på bilden.
GAMMALT. Hur de allra äldsta djuren såg ut är okänt. Men de följdes vid ett något senare skede av mystiska havsdjur med ett egendomlig­t tvådimensi­onellt utseende. Fossil av ett av dessa djur, Dickinsoni­a, syns på bilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden