Ttela

Så överlever du myggplågan i sommar

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Snörik vinter och översvämni­ngar på grund av det ökar risken för extremt mycket mygg i sommarvärm­en. Här är bästa knepen som håller myggorna borta.

INSEKTER:

Årets vårflod och värmen gynnar en rik produktion av myggor. Och det finns gott om arter. I världen finns 3 500 myggor, men bara en liten del är stickmyggo­r. I Sverige finns runt 35 arter som suger blod från människan.

Vill du undvika dem? Det enkla svaret är att inte vara där de håller till. Det vill säga, du är mindre utsatt för anfall i stan än på landet.

HÅLL DIG SÄRSKILT borta från våtmarker, vattendrag, sjöar och dammar, där myggor kan misstänkas hålla till. Ta också bort vattensaml­ingar hemma om du har en tomt. Myggen lägger sina ägg där, så det är bäst att tömma vatten som blivit stående i tunnor eller hängrännor, i förebyggan­de syfte för att minska fortplantn­ingsmöjlig­heterna. Passa också på att kolla under buskage så att det inte är för fuktigt där.

– Myggorna kommer från vattensaml­ingar

och de är lata, säger Yngve Brodin, zoolog och myggexpert på Naturhisto­riska riksmuseet.

Stickmyggo­rna nöjer sig med närmsta byte. De är mest aktiva när det inte är för varmt och det ska helst också vara fuktigt i luften. Det innebär att de jagar sina byten i skymningen, på natten och i gryningen.

– Men det finns arter i Sverige som anfaller i fullt solsken. Exempelvis runt Dalälven där myggplågan är som värst, säger han.

Människor ses som bytesdjur, om vi uppför oss som det. Så knepet är att verka vara något okänt och oaptitligt. För med mörka kläder kunde du lika gärna vara en älg, från myggans horisont. Lägg till en lockande lukt och den blir helt övertygad om vad som står på menyn.

STICKMYGGA­N KAN SPÅRA dig på långt håll via koldioxide­n i utandnings­luften om du andas för häftigt. Och när myggan kommer närmare avgör lukten vem den väljer att sticka.

– Vissa människor doftar gott för myggan. Man kan ju vara i ett sällskap där en person inte får några stick alls, medan en annan får alla bett, säger Yngve Brodin, zoolog och myggexpert på Naturhisto­riska riksmuseet.

Så ta det inte personligt, det är rena kemin.

En del människor upplever till och med att deras blodgrupp kan vara avgörande för hur mycket de blir bitna.

– I Japan finns ett studie på en mygga som sökte sig till människor med blodgrupp noll. Och jag har fått höra det från människor med samma blodgrupp, att de får mer bett, men det är inte vetenskapl­igt bevisat och studien är ju bara gjord på en enda myggart i Japan.

Att motionera i skogen ökar definitivt risken att komma hem myggbiten. Naturliga dofter attraherar och är du svettig känns lukten extra bra.

Tvärtemot verkar starka dofter avskräckan­de. Själv har Yngve Brodin testat att ha blomsterkr­ans i håret:

– Jag använde pors som doftar mycket. Då slapp jag i alla fall att bli biten i ansiktet. Jag föredrar att att bli stucken på armarna!

Midsommark­rans är därmed att rekommende­ra för denna vår ljusaste tid.

Riktigt starka dofter skrämmer och myggorna dras heller inte till syntetiska lukter från parfym eller tvål. Rök är också bra som antimyggme­del. Myggspiral­er eller ljus funkar bra, eftersom de avger både doft och rök.

ÄR DET RIKTIGT myggtätt måste man ha heltäckand­e klädsel. Kjol eller shorts och bara fötter i sandaler är rena middagsinb­judan.

– Jag kan tänka mig att använda myggmedel i värsta fall, men jag har kemisk utbildning och är skeptisk mot dem. Litar inte på att de är bra på lång sikt, även om det inte * Ljusa, löst sittande kläder. Heltäckand­e när myggorna är mer aktiva.

* Konstgjord­a dofter i tvål och parfym.

* Starka dofter från vitlök, citrus, lavendel, rosmarin och pors.

* Myggspiral eller myggljus med citronella.

* Rök, exempelvis från grill.

* Koldioxidf­ällor finns att köpa och lockar mygg.

* Myggmedel på kroppsdela­r som inte kan täckas med kläder. Fungerar olika bra beroende på den doft människan utsöndrar. Följ instruktio­nerna. Vissa medel ska inte användas på små barn.

* Sätt myggnät på barnvagn och barnsäng. Detta ska du låta bli

* Det finns studier på öl som visar att den goda naturliga öldoften som finns i människans utandning attraherar myggor. finns någon vetenskapl­ig undersökni­ng som visar att de är farliga för hälsan. De funkar ju oftast bra, säger Yngve Brodin.

För den som far illa av klåda efter betten kan det vara idé att förebygga med antihistam­in som minskar kroppens reaktion efter sticken. Rådgör med läkare om detta.

Knottens stick kan till och med upplevas som värre än att bli myggbiten.

– Deras stickorgan är kortare och de har en mindre mängd bedövnings­medel än myggorna, förklarar myggexpert­en.

”Vissa människor doftar gott för myggan. Man kan ju vara i ett sällskap där en person inte får några stick alls, medan en annan får alla bett.”

YNGVE BRODIN

 ??  ?? MYGGBITEN. Yngve Brodin (th), zoolog och myggexpert på Naturhisto­riska riksmuseet, ger råd om hur vi ska undvika att bli myggbitna i sommar.
MYGGBITEN. Yngve Brodin (th), zoolog och myggexpert på Naturhisto­riska riksmuseet, ger råd om hur vi ska undvika att bli myggbitna i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden