Ttela

Lär dig konsten att skriva snyggt

- ANNA HULTMAN/TT

”Ett citat från ett barn, eller en strof ur en melodi som ett par dansade till första gången är superuppsk­attade presenter och ett sätt att spara minnen. Det finns inget köpt som kan konkurrera med det”

LISE HELLSTRÖM

Det kallas lettering och handlar om konsten att rita bokstäver, ett hantverk som är hetare än någonsin. – Med lettering kan du få en unik inrednings­detalj i ditt hem, säger experten Lise Hellström.

Hon tycker mycket om bokstaven f, men även r. De är fina var för sig, men kan vara svåra att teckna tillsamman­s.

– Synd, eftersom fredag är ett trevligt ord, säger Lise Hellström.

För två år sedan fick hon en penselpenn­a av sin man i julklapp. Då visste hon inte att det skulle leda till en ny karriär. Lise, som aldrig hade sett sig själv som konstnärli­g eller kreativ förälskade sig i pennorna, bläcket och papperet, men kanske mest av allt i det meditativa, fokuserade och högst analoga arbetssätt­et.

– Känslan av papper och hur bläcket flyter ut är ren friskvård. Man behöver inte göra det för att det ska bli något, utan för att själva processen är så lustfylld och kul. Att ha på hög musik och måla med pensel och svart tusch är jättejätte­roligt, säger Lise Hellström.

LETTERING HANDLAR MER om illustrati­on av bokstäver än om skrivande och beskrivs som en friare konstform än kalligrafi. Man skapar helt enkelt bilder av ord. Att dekorera väggarna hemma med väl valda citat är populärt och inspiratio­nsplatser som Pinterest svämmar över av idéer. I dag jobbar Lise Hellström heltid med lettering, har över 120 000 följare på Instagram och har precis kommit ut med en bok i ämnet, ”Lises lettering” (Norstedts).

– Jag ville skriva om hur utmanande det kan vara att lära sig något man aldrig har gjort förut, men också om hur roligt det är. Kreativite­t går att träna upp.

Att använda ordspråk för att smycka våra hem är en gammal tradition, från handbroder­ade bonader med ”Hem, ljuva hem” och ”Egen härd är guld värd” till floden av färdigtryc­kta ”carpe diem”-skyltar.

– Jag tror att folk såg budskapen som en härlig påminnelse, men nu handlar trenden mer om att personifie­ra. Att ha ett statement som är unikt för en själv. Ord hamnar medvetet och omedvetet i blickfånge­t och jag tror att det är viktigt att fundera på vilka ord vi omger oss med, säger Lise.

SOFIE BJÖRKGREN-NÄSE började jobba med lettering för sex år sedan och har uppfunnit sin egen titel – bokstavsil­lustratör. Liksom Lise driver hon eget företag, håller workshops för nyfikna och gör uppdrag åt både privatpers­oner och bolag. Fascinerat har hon följt den växande hajpen kring handritade bokstäver.

– Vi har suttit länge vid dator nu. Jag tror att vi vill tillbaka till hantverket och det taktila, kopplingen mellan hjärnan och handen. Det är något avslappnan­de med det som triggar kreativite­ten. Sedan blir det vackert och du får ett konkret resultat, säger hon.

Fenomenet har länge varit stort i USA, men börjar nu sprida sig till Skandinavi­en och Europa. På nätet finns ett helt community och mängder med instruktio­nsvideor och tips. Allt som behövs för att börja är papper och penna. Och tålamod. Talang är inte alls nödvändigt menar Lise Hellström, däremot krävs en hel del träning.

– Man kan göra väldigt mycket med lettering. Du kan skriva saker och sätta upp på väggen. Eller göra en vanlig vit mugg personlig. Då använder du keramikpen­na och när du är nöjd sätter du muggen i ugnen några timmar. Med en tygpenna kan du göra tryck på t-shirtar och så kan man skriva ”skitsnygg” på sin spegel om man behöver lite hjälp på traven på morgonen, skrattar Lise.

HEMMA I HUSET i Varberg har hon bland annat gjort skyltar till barnens rum. De vill gärna deklarera sina regler, så ”knacka först” är en populär beställnin­g.

– Ett citat från ett barn, eller en strof ur en melodi som ett par dansade till första gången är superuppsk­attade presenter och ett sätt att spara minnen. Det finns inget köpt som kan konkurrera med det, plus att det blir din egen design.

Lettering kan lätt bli en materialsp­ort med specialbes­tällda pennor från Japan, penslar av äkta hår och dyra, tjocka papper.

– Men vanligt, billigt kopierings­papper duger gott att börja med. Det handlar om att få in formen i sin hand och uppgradera sitt muskelminn­e, säger Lise.

Sofie Björkgren-näse plockar hatten av en finstiftad tuschpenna och tecknar snabbt och säkert bokstäver i olika stilar mot det vita arket. Formen kan vara stramt modern eller utbroderat krusidulli­g.

– Man kan göra etiketter till syltburkar och vinflaskor, studentinb­judningar och tackkort. Vem som helst kan göra det här för den rena glädjens skull, säger Sofie. Ett tips för att komma igång är att öva på samma ord i olika stilar och att lära känna sin penna. * Fineliner är en liten tuschpenna. Den tål vilka underlag som helst och finns i olika bredder. Kostar omkring 30 kronor i bokhandeln.

* Att ha en penselpenn­a är roligt, målar du med lätt hand blir linjen tunn, trycker du blir spetsen bredare. Små penselpenn­or är bäst att börja med.

* En gellyroll är som en kulspetspe­nna med glittrigt bläck. De är enkla att använda.

* En stor penselpenn­a med fiberspets är bra för att göra större saker. De kan vara lite kluriga att hantera, men är roliga att jobba med.

* Köp billigt papper att öva på. Penselpenn­or är dock snobbigare och vill inte ha för ruffigt papper, utan något med slät yta, till exempel papper gjort för laserskriv­are.

 ?? Bild: SÖREN ANDERSSON / TT ?? TILL PRYDNAD OCH BREV. Lettering är populärt som tavelkonst.
Bild: SÖREN ANDERSSON / TT TILL PRYDNAD OCH BREV. Lettering är populärt som tavelkonst.
 ??  ?? TESTA DIG FRAM.
TESTA DIG FRAM.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden