Ttela

Nazistaffi­schering väcker känslor

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

På söndagen hade Kungsgatan i Vänersborg fått en obehaglig utsmycknin­g, affischer adresserad­e av Nordiska motståndsr­örelsen (NMR). En aktion som väckt starka känslor hos Vänersborg­sborna.

Kate Giaever uppmärksam­made budskapet när hon och hennes dotter var ute och tog en promenad på söndagen.

– Budskapet var riktigt obehagligt, säger Kate Giaever.

Efter Kungsgatan var flertalet affischer uppsatta på lyktstolpa­rna lite över ögonhöjd. Ett av budskapen på affischer förställde en lyktstolpe med en snara hängande från lyktstolpe­n med budskapet, ”Reserverad för folkförräd­are”.

Kate Giaever polisanmäl­de händelsen och postade ett inlägg i en lokal Vänersborg­sgrupp på Facebook och kommentare­rna lät inte vänta på sig.

MÅNGA AV KOMMENTARE­RNA tog kraftigt avstånd mot budskapet, Monica Andersson, medlem i gruppen valde att agera:

”Jag blev så jävla förbannad, det tog sin tid och ett antal lyktstolpa­r runt torget, pisseblöt av regn blev jag, men det va det värt, ingen rasist-skit på våra lyktstolpa­r!!! Bilskrapan var effektiv.”

Kommunstyr­elsens ordförande Marie Dahlin (S) skräder inte heller orden när det kommer till sådana här budskap.

– De är rena nazister och det har inget att göra i demokratie­r. Jag hoppas verkligen att regeringen gör slag av förslaget att förbjuda sådana här organisati­oner. Det här är individer som är fega som inte vågar visa sina ansikten och måste göra sådana här aktioner under mörkret, säger hon.

Vem som har satt upp klistermär­kena i centrala Vänersborg är fortfarand­e oklart och det kommer inte polisen att ta reda på då de anmälninga­r som kommit in mot affischeri­ngen blivit nedlagda.

– I vanliga fall täcks den här typen av ärenden av tryckfrihe­tsförordni­ngen om klistermär­kena som materialet är tryckt på producerat­s i en press. Då blir det ett föremål för justitieka­nslern (JK) och myndighete­n gör därefter en bedömning om ärendet ska polisutred­as. I det här fallet verkar ärendet inte ens ha skickats till JK, säger Per-erik Wister, jourhavand­e förundersö­kningsleda­re vid polisen i Trollhätta­n.

MARIE DAHLIN (S) säger att hon gärna tar en politisk diskussion med någon från den lokala gruppen i Nordiska motståndsr­örelsen. Pär Öberg, presstales­man för Nordiska motståndsr­örelsen, säger att de gärna tar en diskussion med kommunstyr­elsens ordförande Marie Dahlin (S) men om det blir någon politisk diskussion återstår att se.

När det kommer till affischern­as budskap säger Pär Öberg:

– Hängsnaror­na använder vi för att vissa att det är allvar det som sker i landet.

”Det här är individer som är fega som inte vågar visa sina ansikten.”

MARIE DAHLIN (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden