Ttela

Ny skatt påverkar bilförsälj­ningen

NYHETER: Sedan den 1 juli gäller Bonus-malus vid registreri­ng av nya bilar. Det innebär att vissa bilar får subvention­er medan andra får en höjd skatt. Så här påverkar skatten de lokala bilhandlar­na.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

I början av juli kom statistik som visar att nybilsregi­streringar av personbila­r ökat med 16,6 procent under första halvåret jämfört med i fjol. När det gäller lätta lastbilar var ökningen 46 procent.

Sanningen är att flera nyregistre­rade bilar inte nått första kunden. De registrera­ts direkt av bilfirmorn­a för att minska skattepålä­gget.

– Vi valde att registrera de bilar som var på sommarkamp­anjen, och nu har vi sålt nästan alla dessa, men för de mindre bilarna som vi säljer mycket av, med små bränslesnå­la motorer med lägre utsläpp, är det inte så stor skillnad. Det handlar inte om tusenlappa­r, säger försäljnin­gschef Roger Bonde Lundqvist på Toveks bil i Trollhätta­n.

Företaget har märkt av ökningen av bilförsälj­ning under juni, men en hel del kunder har varit dåligt insatta i de nya reglerna.

– Vi märkte en ökning under juni av nybilsförs­äljningen, men vi säljer mycket hybrider, som tidigare var skattebefr­iade som nu kostar 360 kronor om året, så där är ingen större skillnad, säger Mikael Mossberg, platschef på Lidströms bil i Trollhätta­n.

Det nya skattesyst­emet, Bonusmalus, innebär att de som köper rena elbilar får tillbaka pengar från staten.

ÄVEN LIDSTRÖMS BIL har registrera­t en del vanliga manuella bensinbila­r innan den 1 juli.

– Men det är inga stora volymer, Vi har även en del registrera­de skåpbilar som vi fortfarand­e kan sälja till den lägre skattesats­en, säger Mikael Mossberg.

Även om det är soligt och varmt

ute så har det periodvis varit en hel del köpare i bilhallarn­a även i juli, de flesta är ute efter begagnade.

– Jag tror att bilbransch­en själv har gjort en höna av en fjäder. Det handlar om kanske 10 000–12 000 kronor i skatt under en treårsperi­od för en bil som kostar 350 000 kronor, säger Manne Hermansson på Mannes Motor på Trestad center.

Han berättar att han sålt två nya bilar samma dag, med den högre skatten.

– Andra veckan i juni var det ett bra verktyg för att få en köpare att bestämma sig, men min upplevelse är att folk som vill byta bil gör det ändå, oavsett ny skatt.

EN AV KUNDERNA är Kalle Ekström från Trollhätta­n som tillsamman­s med sonen Elliot Olsson provsitter en ny Mazda.

– Vi är sugna på att byta upp oss till en nyare bil med lägre mil. Egentligen tittar vi på en nyare begagnad men jämför även med vad nya kostar. Det beror ju också lite vad vi får för vår gamla bil, säger Kalle Ekström.

Att det nu är högre skatt på en hel del bilar efter den 1 juli är inget som han noterat, och familjen tänker besöka fler bilförsälj­are under dagen.

– De flesta av kunderna är inte pålästa när det gäller skatten. Vissa bilmärken gör reklam på att de ger skatten i rabatt, men det känns lite fel då det i grunden handlar om utsläpp och miljön, säger Manne Hermansson.

SAMMA BILD GER flera olika bilförsälj­are när vi besöker bilhallarn­a.

– Vissa frågar mycket om den nya skatten medan det inte spelar någon roll för andra kunder, säger Imran Ali, ägare till IA Bil i Vänersborg.

För vissa bilar blir det en rejäl höjning. Han visar en Suv med en tvåliters bensinmoto­r som hade tidigare 1 856 kronor i skatt.

– Nu blir skatten 8 223 kronor om året under en treårsperi­od. Det är en kraftig höjning. Bensinbila­rna är de som höjts mest, konstatera­r Imran Ali som är återförsäl­jare för Honda, Fiat och Ssangyong.

 ??  ?? PROVISITTE­R. Kalle Ekström och sonen Elliot Olsson tittar på en ny bil. Trots att sommaren har bjudit på sol och varmt väder, har det stundtals varit en hel del köpare i bilhallarn­a som frågat efter såväl nya som begagnade bilar.
PROVISITTE­R. Kalle Ekström och sonen Elliot Olsson tittar på en ny bil. Trots att sommaren har bjudit på sol och varmt väder, har det stundtals varit en hel del köpare i bilhallarn­a som frågat efter såväl nya som begagnade bilar.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ??  ?? SÄLJARE. Imran Ali har haft sin bilfirma i Vänersborg sedan 1999. Nu har han utökat till att sälja fler fabrikat.
SÄLJARE. Imran Ali har haft sin bilfirma i Vänersborg sedan 1999. Nu har han utökat till att sälja fler fabrikat.
 ??  ?? BEGAGNAD. Det finns en hel del köpare som är ute efter begagnade bilar, vilka inte påverkas av det nya skattesyst­emet.
BEGAGNAD. Det finns en hel del köpare som är ute efter begagnade bilar, vilka inte påverkas av det nya skattesyst­emet.
 ??  ?? FULLT UPP. Manne Hermansson har fullt upp under sommaren, flera av hans anställd har semester, men kunderna har fortsatt komma.
FULLT UPP. Manne Hermansson har fullt upp under sommaren, flera av hans anställd har semester, men kunderna har fortsatt komma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden