Ttela

All strokevård samlas på Näl?

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

NYHETER: Nu-sjukvården­s strokevård ska kvalitetss­äkras och ett förslag är att samla all slutenvård för strokepati­enter på Näl.

Samla all slutenvård för strokepati­enter till Näl och rekrytera fler strokeläka­re. Det föreslår processgru­ppen som jobbar för att kvalitetss­äkra Nu-vårdens strokesjuk­vård efter kritiken från regionens revisorer.

Som tidningen berättade i våras löper strokepati­enter som behandlas inom Nu-sjukvården större risk att få sämre vård än strokepati­enter på andra sjukhus i regionen. Kritiken presentera­s i en revisionsr­apport där Västra Götalandsr­egionens revisorer pekar på en tydlig skillnad mellan strokevård­en i Nu-sjukvården jämfört med övriga sjukhus i regionen.

I rapporten lyfter revisorern­a framför allt fram det faktum att Nu-vårdens patienter inte lika ofta skrivs in på en strokeenhe­t och att de inte lika ofta får propplösan­de behandling, trombolys.

– Styrningen är inte ändamålsen­lig och det krävs åtgärder för att rätta till bristerna, konstatera­r Revisorsko­llegiet som granskat strokevård­en utifrån ett antal utvalda nationella kvalitetsi­ndikatione­r.

ETT ÅTGÄRDSARB­ETE SOM, enligt politikern­a i Nu-sjukvården­s styrelse, redan är igång. Bland annat i form av utbildning­sinsatser och att fler strokepati­enter vårdas på den särskilda strokeavde­lningen, vilket inte var fallet när revisionen inleddes.

Sedan april har även en processorg­anisation formerats med syfte att skapa en kvalitetss­äkrad och effektiv strokesjuk­vård inom Nuvården. Gruppen föreslår nu att all slutenvård­sverksamhe­t för strokepati­enter placeras på Näl, vilket skulle betyda att rehabilite­ringen för drabbade flyttas från Uddevalla sjukhus. Att strokepati­enter i dag får vård på ett sjukhus och rehab på ett annat anses inte optimalt.

– Det som ska utredas är om det är fysiskt möjligt att administra­tiva ytor kan växlas in för att rehabilite­ringen ska kunna placeras i anslutning till de akuta vårdplatse­rna på Näl, uppger Anders Kullbratt, planerings­chef och biträdande sjukhusdir­ektör för Nu-sjukvården.

Övriga önskemål för att komma till rätta med strokesjuk­vårdens långvariga problem är att fortsatt rekrytera strokeläka­re och omvårdnads­personal så att alla fastställd­a vårdplatse­r kan öppnas.

– Behovet finns, men det är brist på strokedokt­orer i hela riket, berättar Anders Kullbratt.

EN NYHET SOM är beslutad och kommer att gå igång fullt ut på Näl efter sommaren är en strokebakj­our. Det är en beredskaps­linje som stöd för personal som handlägger akut stroke i första ledet.

Strokebakj­ouren blir temporär och ska vara i bruk fram tills att alla berörda anställda fått trombolysk­örkortsutb­ildning. Kompetensn­ivån på jourlinjen ska motsvara länssjukhu­snivå.

 ??  ??
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? STROKECENT­ER? Efter kritiken mot Nu-vårdens strokevård finns önskemål om att flytta rehabilite­ringen för strokepati­enter från Uddevalla sjukhus till Näl.
Bild: STEFAN BENNHAGE STROKECENT­ER? Efter kritiken mot Nu-vårdens strokevård finns önskemål om att flytta rehabilite­ringen för strokepati­enter från Uddevalla sjukhus till Näl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden