Ttela

Hyllar de anställda efter brand

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

NYHETER: Branden på bruket i Lilla Edet kunde ha fått större konsekvens­er om de inte vore för de anställda, menar platschefe­n Stefan Montarius.

Två veckor har gått sedan branden på pappersbru­ket i Lilla Edet, men orsaken är fortfarand­e inte uppklarad. Och även om branden var av relativt liten omfattning, kunde det ha gått mycket värre om det inte vore för de anställdas insats. – Vår personal skötte sig exemplaris­kt, säger platschefe­n Stefan Montarius.

Det var vid halv två-tiden på onsdagen den 4 juli som Räddningst­jänsten fick ett larm om en brand på pappersbru­ket i Lilla Edet, och styrkor från Stenungsun­d, Lilla Edet och Sjuntorp kallades in för att hjälpa till med släcknings­arbetet. Det brann i balar på returpappe­rsplan och det rök kraftigt. Branden var dock under kontroll redan första dagen, och spridnings­risken var därför aldrig någon allvarlig faktor.

– Vi har varit tvungna att ta de pappersbal­arna som brunnit med hjullastar­e och slå sönder dem med skopan. Tre-fyra maskiner har kört dygnet runt, sa Räddningst­jänstens inre befäl Lars Strand då.

Eftersläck­ningsarbet­et tog sedan fem dagar att slutföra, men orsaken är fortfarand­e inte fastställd. Polisen har varken varit på platsen eller tagit emot någon anmälan om något brott.

BRUKETS PLATSCHEF, STEFAN Montarius, vill inte spekulera allt för mycket i vad som kan ha hänt, och ser heller ingen anledning till att låta TTELA ta några bilder på brandplats­en.

– Vi försöker ta reda på orsaken. Det vi vet är att ingen av våra anställda var där när branden startade, det var de automatisk­a flamdetekt­orerna som larmade. Jag vill inte spekulera i vad som hände, för det är svårt att veta. Området är dessutom inhägnat, säger han.

Konsekvens­erna av branden är enligt Stefan Montarius förhålland­evis små. Han vill inte gå in på detaljer som kostnader eller volymer, men det som brann upp var råmaterial i form av återvunnet papper.

PRODUKTION­EN STOD BARA stilla under några enstaka timmar på grund av risken med att stå och arbeta i brandrök. Det kunde dock ha gått illa om inte personalen hade skött sig på ett föredömlig­t sätt, menar han.

– Det kunde ha blivit en stor grej, men det blev det inte. Branden bevisade dock på sätt och vis att våra rutiner fungerar, men det ska naturligtv­is inte börja brinna. Jag måste dock berömma både personalen och räddningst­jänsten. Vår personal skötte sig exemplaris­kt, särskilt nu när det brinner på så många ställen i landet, säger han.

Ingen av de anställda ska dock ha blivit påverkade eller skadade varken fysiskt eller psykiskt.

 ?? Bild: JOHAN LINDAHL ?? Vill inte spekulera. Platschefe­n Stefan Montarius hyllar sina anställda efter branden, men vill inte gå in på vare sig volymer eller kostnader från förstörels­en.
Bild: JOHAN LINDAHL Vill inte spekulera. Platschefe­n Stefan Montarius hyllar sina anställda efter branden, men vill inte gå in på vare sig volymer eller kostnader från förstörels­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden