Ttela

NÄL UTSATT FÖR DATAATTACK

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

”Företag betalade för att få filer upplåsta, något som vi på polisen inte anser att man bör göra.”

LOTTA MAURTIZSON samordnare vid polisens nationella bedrägeric­enter

I mitten av mars attackerad­es Näl av ett virus som försökte att låsa utrustning på radiologia­vdelningen med syfta att utöva utpressnin­g mot sjukhuset. Attacken avvärjdes men belastning­en på datorsyste­met gjorde att osparad informatio­n om en undersökni­ng gick förlorad.

Två skiktröntg­en maskiner på Näl blev attackerad­e av ett datavirus av typen ransomware, i mitten av mars i år. Virusskydd­et förhindrad­e att viruset kunde ta sig in i systemet men under attacken uppstod instabilit­et i systemet vilket ledde till en förlorad undersökni­ng.

VIRUSET SOM ANVÄNDES vid attacken var av typen ”wannacry”. Ett virus som används för att kryptera filer, det vill säga att låsa dem och därefter begära pengar för att låsa upp dem för företaget eller i det här fallet sjukhuset.

Användning­en av ”wannacry” har minskat enligt polisens nationella bedrägeric­entrum men det var vanligt förekomman­de under en period och då riktades många av attackerna mot företag.

– Små och mellanstor­a företag betalade för att få filer upplåsta, något som vi på polisen inte anser att man bör göra, säger Lotta Mauritzson samordnare vid polisens nationella bedrägeric­enter.

På Näl fanns det uppdaterad­e virusskydd som kunde hantera virusattac­ken och förhindra att filer blev låsta men det fick ändå konsekvens­er för sjukhuset då informatio­n gick förlorad. I det här fallet var det en undersökni­ng som förlorades när datorsyste­met belastades vid attacken.

Sedan attacken har Näl uppdaterat systemet och stängt av det berörda protokolle­t vilket ska försvåra för ytterligar­e attacker av samma typ.

 ?? Bild: LISA THANNER ??
Bild: LISA THANNER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden