Ttela

MELLERUD SPENDERAR MEST PÅ TURISM

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

Mellerud är en av de 50 kommuner i landet som satsar mest pengar på turistsekt­orn. Lilla Edet å andra sidan är en av de som satsar minst. Detta visar statistik från Kommun- och landstings­databasen.

Listan från Kolada (Kommunoch landstings­databasen) visar nettokostn­aden för turistverk­samheter som till exempel camping, stugor, liftar eller turistinfo­rmation dividerat med antalet invånare i kommunen. På plats 47 hamnar Mellerud som under 2017 la 222 kronor per invånare på turism, mer än dubbelt så mycket som snittet på 110 kronor per invånare.

– Besöksnäri­ngen betyder mycket för Mellerud. Om besökarna upptäcker området ytterligar­e så kanske de köper en stuga eller rentav bosätter sig här, säger Eva Nilsson Olsson, turismutve­cklare på Melleruds kommun.

Under fjolåret gick en del av pengarna till flertalet jubileer som firades under 2018. Kanalyran och Dalslands museum firade 50 och Dalslands kanal firade 150 år.

– Vi har ju Dalslands största besöksmål, men vi satsar också mer än tidigare, säger hon.

PÅ ANDRA SIDAN av listan finns Lilla Edet på plats 250 av landets 290 kommuner. Under 2017 gick endast sex kronor per person till turism.

– Vi har haft ekonomiska problem under många år, så därför har inga pengar lagts på den sektorn. I fjol var första året vi gått med överskott, så för 2019 har vi lagt en budget på 200 000 som ska gå till just turism, säger Carlos Rebelo Da Silva, kommunalrå­d i Lilla Edets kommun.

På plats 155 och 138 på listan finns Vänersborg och Trollhätta­n, där kostnaden för turismen låg på 80 respektive 90 kronor per invånare.

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? LOCKAR MÅNGA. Melleruds kommun lägger dubbelt så mycket pengar per invånare på turism som genomsnitt­et av Sveriges kommuner.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON LOCKAR MÅNGA. Melleruds kommun lägger dubbelt så mycket pengar per invånare på turism som genomsnitt­et av Sveriges kommuner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden