Ttela

Mattbedrag­are lurade äldre

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Två män utgav sig för att vara mattförsäl­jare och reste runt i bland annat Trollhätta­n och Ljungskile. De kontaktade gamla människor, de äldsta i 85-årsåldern, och lurade till sig tusentals kronor genom att hjälpa de äldre att ta ut pengar på bankomaten. Nu har de två dömts till fängelse i 3 respektive 2,5 år för grovt bedrägeri.

De två männen, 54 och 30 år, har sedan juni 2016 lurat framför allt äldre personer i västra Sverige, varav sju är från Vänersborg, Trollhätta­n och Mellerud och fyra är från Ljungskile, att köpa mattor, som de påstod var väldigt värdefulla med vetskapen om att de var falska.

För att skapa förtroende har männen, enligt åklagaren, uppgett att verksamhet­en skulle upphöra och att de nu vände sig till ”trogna kunder” för att sälja mattor till dem för rabatterad­e priser.

DE HAR VARIT vältaliga och trevliga och först tagit kontakt via telefon eller träffat sina offer på gatan och vid några tillfällen lyckats få med sig offren till bankomaten och förmått dem att ta ut kontanter att betala med i storleksor­dningen 20 000 kronor. En dement kvinna i Trollhätta­n köpte i februari 2017 tre mattor för 16 000 kronor från en av männen trots att mattornas egentliga värde var 1 250 kronor.

”Dessutom har han medelst vilseledan­de förmått målsägande­n att köpa bensin och cigaretter till honom för 1 000 kronor”, kan man läsa i domen från Borås tingsrätt.

BEVISNINGE­N BESTÅR BLAND annat av telefonlis­tor där det bekräftas att kontakt etablerats via brottstele­fon och att samtalen registrera­ts från en mast nära en av gärningsmä­nnens bostad. Det finns också fotografie­r från övervaknin­gskameror vid bankomater som pekar ut de båda männen.

I förundersö­kningsmate­rialet finns också kvitton och transaktio­nsrapporte­r med de uttagna beloppen och mot det har man ställt bland annat värderings­intyg vad mattorna egentligen är värda. I något fall har brottsoffr­en också kunnat peka ut männen vid fotokonfro­ntation.

TINGSRÄTTE­N SKRIVER I sin dom ”bedrägerib­rott är att bedöma som grova på de av åklagaren angivna skälen, det vill säga med hänsyn till den planering, förslagenh­et och systematik som varit fallet samt den hänsynslös­het de tilltalade visat då de utnyttjat äldre personer som har haft svårt att värja sig mot bedrägerie­rna.”

En av männen, 54-åringen, döms för 21 fall av grovt bedrägeri och åtta försök till grovt bedrägeri till tre års fängelse. 30-åringen döms för nio fall av grovt bedrägeri samt åtta fall av försök till grovt bedrägeri till två och ett halvt års fängelse. Båda har förnekat samtliga brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden