Ttela

Uppdraget: Minska uteblivna vårdbesök

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Årligen uteblir tusentals patienter till bokade besök inom Nu-sjukvården. Nu ska det ”omfattande slöseriet” minskas genom flera åtgärder.

Efter att över 21 000 uteblivna besök, varav drygt 7000 till läkare, noterats har styrelsen för Nusjukvård­en gett förvaltnin­gen i uppdrag att försöka få ner produktion­sbortfalle­t inom öppenvårds­mottagning­arna. De uteblivna besöken anses utgöra ett ”omfattande slöseri”, och lasta både vård– och administra­tiv personal med merarbete då de med kort varsel jagar andra patienter för att fylla luckorna.

Av de metoder som i dag tilllämpas ska vissa nu intensifie­ras. Det gäller bland annat sms-påminnelse­r där medgivande från patienten ska efterfråga­s i ett tidigt skede. Därtill ska fler verksamhet­er tillämpa en 1177-tjänst som gör det möjligt att avboka sin tid via funktionsb­revlåda eller en central telefon. På mottagning­ar där det regelmässi­gt förekommer uteblivna bokade besök kan det också bli aktuellt att överväga överboknin­g.

ANDRA ÅTGÄRDER SOM kan komma ifråga är utökade kvälls– och/eller drop-in-mottagning­ar samt webbaserad­e behandling­sbesök. Och i de fall det inte redan görs ska remisser som regel återsändas efter två uteblivna bokade vårdbesök. Ett annat förslag är att avgiften för uteblivna besök ska höjas. Styrelsen för Nu-sjukvården förväntar sig under hösten en återkoppli­ng av hur åtgärdsarb­etet fungerar. Förvaltnin­gen uppmanas också att larma om det uppstår behov av insatser som kräver politiska beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden