Ttela

Ökad omsättning för Serneke

- VALDEMAR LÖNNROTH Valdemar.lonnroth@gp.se

Bygg- och anläggning­skoncernen Serneke Group har en fortsatt tillväxt, visar halvårsrap­porten. Men samtidigt sjunker resultatet och orderingån­gen.

Sernekes intäkter landade på 1 681 miljoner kronor för andra kvartalet, en ökning med 15 procent jämfört med andra kvartalet i fjol då intäkterna uppgick till 1 464 miljoner. Intäktsökn­ingen var lägre än under första kvartalet – för hela första halvåret landade tillväxten på 22 procent.

– Det ser vi som ett steg mot vårt mål för 2020, där vi ska omsätta mer än 10 miljarder. Då krävs det att vi ligger på en tillväxtta­kt över 20 procent, säger vd Ola Serneke.

Som en jämförelse levererade Serneke en omsättning på 5,6 miljarder i fjol.

Samtidigt minskade resultatet – rörelseres­ultatet stannade på 74 miljoner kronor jämfört med 95 miljoner samma period i fjol. En enskild transaktio­n var dock en stor anledning till resultatet ifjol, den bidrog till resultatet med 52 miljoner kronor.

DET BETYDER ATT rörelsemar­ginalen – resultat i förhålland­e till omsättning – sjönk från 6,5 procent i fjol till 4,4 procent för andra kvartalet i år.

Även orderingån­gen sjönk tydligt – ifjol fick koncernen in order till ett värde av 1 742 miljoner kronor, medan orderingån­gen andra kvartalet i år blev 1 328 miljoner. Här pekar vd Ola Serneke dels på att det i år är en större andel samverkans­projekt i de order bolaget fått, vilket ger utdelning på sikt, och dels att marknaden är mer avvaktande än tidigare.

– Alla våra resultaten­heter har fullt upp, vi har även startat upp fler enheter i flera orter. Och förfrågnin­garna i anbud har inte minskat. Vi följer dock utveckling­en gällande marknad väldigt noga och vi höjer beredskape­n för eventuella förändring­ar i förfrågnin­gar, men vi gör för tillfället bedömninge­n att det underligga­nde behovet kopplat till vår specifika marknad och de kunder vi vänder oss till utgör en stabil bas för våra uppsatta mål, säger Ola Serneke.

Förutom målet för 2020 har Serneke Group uttalat ett långsiktig­t mål om att man 2030 ska vara en av världens 30 största entreprena­dkoncerner.

Ser man till utveckling­en framöver ser Ola Serneke möjlighete­r till tillväxt, bland annat inom projektoch fastighets­utveckling.

– Vi ser en stor potential att växa inom andra segment, då tänker jag på kommande satsningar på järnväg och bristen på kontor, där det saknas kontor i Göteborg, Stockholm och Malmö. Vi ser också en stor möjlighet att expandera i andra attraktiva städer.

Bolagets aktie sjönk under den inledande handeln på Stockholms­börsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden