Ttela

MSB: ”Det blir värre innan det blir bättre”

- TT

Räddningst­jänsterna tvingas prioritera bland skogsbränd­erna och läget är mycket ansträngt, enligt MSB som sammanfatt­ar läget med att ”det blir värre innan det blir bättre”. Just nu rasar ett 50-tal terrängbrä­nder i landet.

De samverkand­e räddningst­jänsterna tvingas att prioritera i släcknings­arbetet, vilket leder till fler okontrolle­rade bränder, uppger Britta Ramberg vid Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap.

– Räddningst­jänsterna är mycket ansträngda personalmä­ssigt och materielen börjar ta slut. Samtidigt fortsätter det vara otroligt torrt i skog och mark, säger hon. Går släcknings­arbetet åt rätt håll?

– Det är svårt att säga, men antalet bränder har ökat sedan i går. Jag skulle säga att det blir värre innan det blir bättre.

Bland annat saknas brandslang­ar. Vad gäller personal har Tyskland valt att ställa upp med tre helikoptra­r och Litauen med ett brandflyg, enligt Ramberg som är operativ chef för MSB:S särskilda organisati­on för skogsbränd­er.

SOS ALARM KONSTATERA­R att situatione­n är ansträngd. Ett 50-tal terrängbrä­nder pågår totalt, och antalet VMA (viktigt meddelande till allmänhete­n) var på eftermidda­gen uppe i 13 stycken.

– Det är rekord i antalet utfärdade VMA som löper parallellt, säger presstales­personen Per Einerfors.

Brandkatas­trofen har hittills förstört skog till ett värde av ungefär 600 miljoner kronor enligt Skogsstyre­lsens beräkninga­r.

Bränderna i de svenska skogarna omfattar enligt myndighete­rna en yta på 20 000 hektar, rapportera­r SVT Nyheter. Det innebär att bränderna är större än den brand som 2014 ödelade 14 000 hektar skog i Västmanlan­d.

DEN ENSKILT MEST kritiska branden rasar i Ljusdals kommun enligt MSB:S bedömning, och därför dirigerade­s på torsdagsmo­rgonen två italienska vattenbomb­ningsplan dit. Länsstyrel­sen i Gävleborg uppmanar allmänhete­n att följa de instruktio­ner och avspärrnin­gar som gäller i området.

Byarna Finneby och Huskölen i norra Hälsinglan­d utrymdes under torsdagen, och 70–90 personer evakuerade­s från Kårböle sedan branden tagit ny fart. Ljusdals kommun har inrättat nödboende i stugor åt dem.

DEN ITALIENSKA flygkapten­en Giorgio Zupo har tillsamman­s med sina kollegor kört 95 vändor var och tömt närmare 600 ton vatten över elden.

– Branden är enorm och det finns inte tillräckli­gt många människor på marken för att få den under kontroll, säger han till SVT Nyheter Örebro

Enligt SVT Nyheter är omkring 10 000 hektar i Ljusdal drabbade av brand. Ytterligar­e två brandflyg från Frankrike ska hjälpa till i arbetet.

Det är oklart hur branden i Ljusdal har startat. Polisen i Gävleborg utreder inte heller den som något brott.

– I nuläget finns ingen misstanke om brott eller vårdslöshe­t gällande branden, säger Ulrika Appelgren, kommunikat­ör region Mitt.

kämpar räddningst­jänsten mot bland annat två bränder i Bräckeområ­det: en i Hanåsen och en i Äxingmyrku­llen som också kallas Grötingebe­rget. Runt 100 boende har evakuerats från byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjöva­llen på grund av att bränderna hotade att skära av en tillfartsv­äg och stänga in flera boende.

– Läget är något bättre i dag eftersom vi kunnat avsluta en av insatserna och för resten har vi haft statisk eller positiv utveckling, sammanfatt­ar Teresia Gustafsson vid räddningst­jänstens stab i Jämtland, läget i länet på torsdagskv­ällen.

Branden vid Äxingmyrku­llen kommer dock att nå fram till en kraftledni­ng, enligt räddningst­jänsten.

Inga ytterligar­e evakuering­ar har gjorts. De som varit evakuerade från Pålgård i Ragunda kommun har kunnat återvända hem då branden inringats.

Läget i Trängslet i Älvdalen i Dalarna bedöms fortfarand­e som kritiskt, men vid kvart i elva i går rapportera­de räddningst­jänsten att man var försiktigt optimistis­k. Släcknings­arbetet försvåras dock av att det finns ett militärt skjutfält med odetonerad ammunition i området.

Vid 18-tiden avbröts vattenbomb­ningarna över Älvdalen, då det ansågs för riskabelt, rapportera­r Dalarnas Tidningar.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? SPRIDER SIG. Byar i Ljusdals kommun evakueras på grund av bränderna.
Bild: MAJA SUSLIN/TT SPRIDER SIG. Byar i Ljusdals kommun evakueras på grund av bränderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden