Ttela

”Vi gör allt som står i vår makt”

- OLLE LINDSTRÖM/TT TOMAS LAUFFS/TT ELISA AMORELLI/TT

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) riktar ett stort tack till alla som deltar i släcknings­insatserna. – Det är inget annat än hjälteinsa­tser, säger han vid en pressträff i Ljusdal.

Löfven har åkt runt i Ljusdals kommun för att själv få en uppfattnin­g om läget.

– Det är ju när man är här som det riktigt kommer in hur allvarligt detta är, säger han.

Statsminis­tern uttrycker sin medkänsla för de människor som oroas för sina bostäder, djur och vänner.

– Det är en oerhört orolig situation och dramatik i detta.

ETT 15-TAL SKOGSBRÄND­ER var utom kontroll på torsdagen. Myndighete­n för samhällsky­dd och beredskap (MSB) har bett om ytterligar­e resurser, vilket också beviljats.

– Regeringen är naturligtv­is beredd att göra allt som står i vår makt, göra vad som krävs, säger Löfven.

Utöver de inlånade släcknings­flyg – åtta helikoptra­r från Norge och två vattenbomb­flygplan från Italien – har Frankrike beviljat utlåning av ytterligar­e två vattenbomb­flygplan som väntas landa i Sverige under torsdagen.

Enligt räddningst­jänsten i Ljusdal är vattenbomb­ning från luften det som verkligen gör skillnad i släcknings­arbetet. Varför har Sverige inga egna vattenplan?

– Det har utretts flera gånger och varje gång har man kommit fram till att det är en resurs som skulle användas väldigt sällan, kanske vart fjärde år, säger justitiemi­nister Morgan Johanssons, när han får frågan i samband med en presskonfe­rens i Stockholm.

Stefan Löfven säger dock att Sverige kan komma att behöva egna flygplan:

– Men jag vill gärna diskutera det med övriga EU. Det kan ju vara så att man kan koordinera planen och ha några stationera­de närmare Sverige, säger han till TT i Ljusdal.

MORGAN JOHANSSON ANSER att lärdomarna från den stora branden i Västmanlan­d 2014 har lett till att insatser gjorts tidigare denna gång och att assistans från utlandet begärts snabbare.

– När vi är igenom det här får vi göra en ordentlig utredning av vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Han drar två slutsatser från brandläget just nu: dels att mer resurser behövs till civilförsv­aret, dels att Sverige måste fortsätta att vara världsleda­nde inom klimatfråg­or, eftersom fler extremväde­rsituation­er lär uppstå när klimatet förändras.

 ?? Bild: MATS ANDERSSON/TT ?? PÅ PLATS. ”Det är en oerhört orolig situation och dramatik i detta”, säger Stefan Löfven vid pressträff­en i Ljusdal.
Bild: MATS ANDERSSON/TT PÅ PLATS. ”Det är en oerhört orolig situation och dramatik i detta”, säger Stefan Löfven vid pressträff­en i Ljusdal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden