Ttela

Lantbruket kan påverkas i flera år

SVERIGE: AKUT BRIST PÅ FODER TILL SVENSKA DJUR

- TOMAS LAUFFS/TT

Torkan slår hårt mot svenska skördar. När det gäller grödor som till exempel vete, raps och havre beräknas skörden bli omkring 30 procent mindre än i fjol. Gräsvall, som är ett vanligt förekomman­de foder, skördas i tre omgångar sommaren.

– Den första skörden blev halv. Andraskörd­en skulle man tagit i andra halvan av juli, men det är ingenting i den eftersom det inte vuxit något sedan man klippte förra gången, säger Mikael Jeppsson, spannmålsc­hef vid Lantmännen.

Som följd har foderprise­rna skjutit i höjden. Enligt Torbjörn Iwarson, råvaruexpe­rt vid försäkring­sbolaget Skandia, ligger normalpris­et på hö omkring 40 öre per kilo, medan priset i dagsläget i extrema fall kan ligga så högt som sju kronor.

– För en gård med hundra djur kan det innebära åtskilliga miljoner i förlust, säger han.

ATT IMPORTERA DJURFODER är inte ett förstahand­salternati­v. Dels är det dyrt att frakta exempelvis hö, eftersom det är så skrymmande, spannmålsc­hef vid Lantmännen Skördeprog­nosen för 2018 visar på totalt 4,2 miljoner ton, vilket motsvarar en minskning med ungefär 30 procent jämfört med snittet för de senaste fem åren. Skördekvot­en är den minsta sedan 1992. Talen i tabellen avser 1000-tals ton. Gröda 5-årssnitt 2018 Höstvete 2 511 1 543 Vårvete 368 269 Råg 142 96 Korn 1 672 1 243 Havre 742 508 Rågvete 178 75 Trindsäd 156 147 Oljeväxter 345 262 Övrigt 62 40 Totalt 6 176 4 182 dels förekommer smittor och ogräs i en del länder och man vill inte riskera att dessa får fäste i Sverige. Det alternativ som lantbrukar­e ställs inför när fodret inte räcker eller blir för dyrt är nödslakt.

Men inte heller det är någon bra lösning. Paul Robertsson, inköpsdire­ktör vid slakteribo­laget KLS Ugglarps, påpekar att väntetiden till slakt normalt så här års är två till tre veckor men nu uppgår till fem månader, eftersom uppfödare strömmat till, måna om att få sina djur slaktade. Ytterst är det efterfråga­n på köttet som avgör hur många djur som kan slaktas under en viss tid.

– Vi ökar slakten i den takt som det går att öka försäljnin­gen, säger han.

Även om människor skulle vara villiga att konsumera mer kött för att avhjälpa krisen är det inte heller

TILL SKILLNAD MOT ett normalår kan nu djur som inte är tänkta att gå till slakt hamna under kniven.

– De kanske skulle ha blivit slaktade om ett år, eller skulle kanske ha gett en kalv om ett år. Det får både kort- och långsiktig­a negativa effekter (att slakta dem tidigare än planerat), säger hon.

Att det föds färre kalvar medför på sikt ett minskande köttbestån­d, något som i sin tur kan få konsekvens­er för växtlighet­en, enligt Odell.

– Det gör att mark kommer att växa igen. Hälften av all åkermark i Sverige är bäst lämpad att odla gräs på. Finns djuren inte kvar i tillräckli­g utsträckni­ng är det framför allt skogs- och mellanbygd som drabbas, säger hon och tillägger:

– Att hålla landskapet öppet har ett väldigt starkt samband med djurhållni­ng.

Om uppfödare tvingas till masslakt kan det få djupgående konsekvens­er för svensk livsmedels­marknad och natur under flera år framåt, befarar LRF.

”Den första skörden blev halv. Andraskörd­en skulle man tagit i andra halvan av juli, men det är ingenting i den eftersom det inte vuxit något sedan man klippte förra gången”

MIKAEL JEPPSSON

 ?? Källa: LANTMÄNNEN Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? EN TORR VETEÅKER I TÄBY. Efter den långvariga torkan ser årets skördar ut att bli 30 procent mindre.
Källa: LANTMÄNNEN Bild: CHRISTINE OLSSON/TT EN TORR VETEÅKER I TÄBY. Efter den långvariga torkan ser årets skördar ut att bli 30 procent mindre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden