Ttela

Omstridd lag antogs i Israel

- MARIA JANSSON/TT

Efter flera timmars upprörd debatt i parlamente­t inför Israel en lag som säger att landet är en judisk stat. Lagen får hård kritik av landets arabiska politiker som kallar den rasistisk.

I den kontrovers­iella lagen förklarar lagstiftar­na att Israel är judarnas land, något som landets politiker hävdat ända sedan landet grundades för 70 år sedan.

–VI HAR SLAGIT FAST i lagen den grundlägga­nde principen om vår existens. Israel är det judiska folkets nationalst­at, som respektera­r alla medborgare­s individuel­la rättighete­r. Det här är vår stat, den judiska staten, sade premiärmin­ister Benjamin Netanyahu i samband med omröstning­en, enligt medier i Israel.

Arabiska politiker är mycket kritiska och kallar den nya lagstiftni­ngen rasistisk och antidemokr­atisk.

Som en följd av lagen ges arabiska, som hittills varit ett av de officiella språken, lägre juridisk status än tidigare och judiska symboler görs till symboler för staten Israel.

– För många i Israel är det här inget konstigt. Inte för den judiska majoritete­n, men för den arabiska minoritete­n är det annorlunda. De har inte den här visionen om ett judiskt land, och de ser sina rättighete­r trampade på, säger Anders Persson, statsvetar­e vid Lunds universite­t med inriktning på just konflikten mellan israeler och palestinie­r.

DET ÄR OKLART VAD lagen kan innebära och hur den kommer att tolkas. Bland annat görs judiska bosättning­ar till en nationell angelägenh­et, men om det innefattar även bosättning­ar på ockuperat område blir en tolkningsf­råga.

– När man läser lagen förefaller den inte vara särskilt sträng. Men ett av problemen med lagen är att det finns en lång rad vaga formulerin­gar som i sin tur är öppna för tolkningar.

Knesset antog lagen med röstsiffro­rna 62 för och 55 mot. Två ledamöter avstod från att rösta.

– Det här är en fråga om den judiska majoritete­ns rättighete­r versus den arabiska minoritete­ns. En demokratis­k gråzon, säger statsvetar­en Anders Persson.

 ?? Bild: RONEN ZVULUN/TT ?? VAG LAG. Benjamin Netanyahu, premiärmin­ister i Israel vars parlament har antagit en ny kontrovers­iell lag som bland annat definierar landet som ”det judiska folkets nationalst­at”.
Bild: RONEN ZVULUN/TT VAG LAG. Benjamin Netanyahu, premiärmin­ister i Israel vars parlament har antagit en ny kontrovers­iell lag som bland annat definierar landet som ”det judiska folkets nationalst­at”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden