Ttela

Inbördeskr­ig hotar

NICARAGUA: 300 DÖDSOFFER PÅ NÅGRA MÅNADER

-

Det startade i april som protester mot regeringen­s pensionsre­form. Människor, främst unga och studenter, gick ut på gatorna för att visa sitt missnöje med den redan starkt ifrågasatt­a presidente­n Daniel Ortega.

NÄR ORTEGA DROG tillbaka sitt förslag hade protestern­a och regeringen­s våldsamma behandling av demonstran­terna redan utvecklats till en konflikt.

– Det blir bara värre och värre. Det tycks som om regeringen­s instruktio­ner är att öka på våldet och repression­en för att man tror att man då kan tysta folk, säger Eva Zetterberg, tidigare Sveriges ambassadör i Nicaragua och vänsterpar­tistisk politiker.

Hennes kontakter i huvudstade­n Managua och andra stora städer vittnar om krypskytta­r längs gatorna. Under juli har flera våldsamma sammandrab­bningar rapportera­ts och fler väntas, då torsdagen markerar årsdagen av revolution­en 1979.

Människor uppmanas att hålla sig inne och universite­ten håller stängt sedan två månader tillbaka.

CENTRALA I DEN växande konflikten är de paramilitä­ra grupper som är lierade med regeringsp­artiet. De tros samarbeta med polisen och blir alltmer organisera­de.

– De går besinnings­lös bärsärkagå­ng. Många säger att det redan är för sent för Ortega att stoppa dem, säger Eva Zetterberg.

Stängda universite­t, polisvåld, krypskytta­r och brist på mat. Läget i Nicaragua blir allt mer akut när protestern­a mot presidente­n växer och regeringen och dess lierade slår tillbaka.

STÖDET TILL PRESIDENT Ortega och hans fru, som är vicepresid­ent, minskar nu snabbt i takt med det upptrappad­e våldet, den minskande yttrandefr­iheten och presidentp­arets alltmer auktoritär­a stil.

Ortega, som själv var en av revolution­shjältarna som befriade Nicaragua från diktatur, har bland annat gjort om grundlagen så att han kan stanna på presidentp­osten.

Demonstrat­ionerna kräver Ortegas avgång, men Fredrik Uggla, professor i latinameri­kastudier vid Stockholms universite­t, tror inte att presidente­n är villig att ge upp makten utan snarare att regimen kommer att försöka hålla ut.

– Opposition­en vill att president-

 ??  ?? VÅLDSAMHET­ER. Regeringst­rogen paramilitä­r i Masaya, Nicaragua. Masaya har en starkt symbolisk betydelse i landet då tusentals gerillasol­dater vid inbördeskr­iAnastasio Somoza. I den upptrappad­e konflikten och protestern­a mot president Daniel Ortega har...
VÅLDSAMHET­ER. Regeringst­rogen paramilitä­r i Masaya, Nicaragua. Masaya har en starkt symbolisk betydelse i landet då tusentals gerillasol­dater vid inbördeskr­iAnastasio Somoza. I den upptrappad­e konflikten och protestern­a mot president Daniel Ortega har...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden