Ttela

Nystart för kvinnliga utrikesmin­istrar

- MALIN JANSSON/TT

Kanada blir värd för det första formella mötet mellan världens kvinnliga utrikesmin­istrar, uppger kanadensis­ka tjänstemän. Sitt eget lag har premiärmin­ister Justin Trudeau redan toppat. Inför nästa års val har han ombildat regeringen utan att peta ministrar på nyckelpost­er.

Mötet mellan världens kvinnliga utrikesmin­istrar kommer att äga rum i Montréal 21–22 september i samband med att FN:S generalför­samling har sitt möte i New York, säger Adam Austen, talesperso­n för Kanadas utrikesmin­ister Chrystia Freeland. Hon arrangerar mötet tillsamman­s med EU:S utrikesche­f Federica Mogherini.

Totalt finns ett 30-tal kvinnliga utrikesmin­istrar i världen. Med Mogherini inräknad finns åtta av dem i Europa, däribland i Norge och Sverige. Ett tiotal finns i Amerika, fem i Afrika och resten i Asienocean­ien, däribland Australien och jättarna Indien och Indonesien.

En informell klubb av kvinnliga utrikesmin­istrar bildades i slutet av 1990-talet av USA:S dåvarande utrikesmin­ister Madeleine Albright och hennes svenska motsvarigh­et Anna Lindh (S). Samarbetet återupptog­s av nuvarande svenska utrikesmin­istern Margot Wallström (S) och Liechtenst­eins Aurelia Frick 2014.

– Sedan dess har de fortsatt att träffats lite på marginalen i samband med FN:S årliga högnivåvec­ka. Men det här är första gången som ett land står värd för mötet på en mer formell nivå, säger Erik Wirkensjö, pressekret­erare åt Margot Wallström, och förklarar att utrikesmin­istern hoppas på att kunna delta – mötet sker bara någon vecka efter det svenska riksdagsva­let.

Premiärmin­ister Justin Trudeau har gjort jämställdh­et mellan könen till en av regeringen­s viktigaste frågor. Kabinettet består till hälften av kvinnor och till hälften av män.

Regerande Liberala partiet tampas dock med ett ökat hot från Konservati­va partiet. Ett val i dag skulle ge liberalern­a 37 procent av rösterna och de konservati­va 35 procent, enligt en väljarunde­rsökning publicerad i tisdags. Det skulle innebära en försvagad minoritets­regering för Trudeau som utöver jämställdh­et också fokuserar på ökade offentliga investerin­gar och miljön.

När Trudeau på onsdagen ombildade regeringen tryckte han också på behovet av att skifta utrikeshan­deln bort från USA, som hotat med biltullar och förändring­ar i frihandels­avtalet Nafta. Enligt Trudeau visar de spända relationer­na med Washington på faran med att förlita sig för mycket på USA, som tar emot 75 procent av den kanadensis­ka varuexport­en.

 ?? Bild: VIRGINIA MAYO/TT ?? KANADA VÄRD. Kanadas utrikesmin­ister Chrystia Freeland, till vänster, tillsamman­s med EU:S utrikesche­f Federica Mogherini i Bryssel.
Bild: VIRGINIA MAYO/TT KANADA VÄRD. Kanadas utrikesmin­ister Chrystia Freeland, till vänster, tillsamman­s med EU:S utrikesche­f Federica Mogherini i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden