Ttela

Trump: ”Väldigt aggressivt folk”

- TT-AFP

Efterspele­n till Donald Trumps Europaresa fortsätter. Nu har Usa-presidente­n förargat Natovänner, genom att ta ”pyttelilla” Montenegro som exempel när han ifrågasätt­er Natos militära gemenskap.

– Varför ska min son åka till Montenegro för att försvara det vid ett anfall? frågar Fox News programled­are Tucker Carlson i en tv-intervju, syftande på Natos artikel fem om ömsesidigt skydd.

– Jag förstår vad du menar. Jag har frågat samma sak, svarar Trump.

– Montenegro är ett pyttelitet land med väldigt starkt folk.

– De är ett väldigt aggressivt folk. De kanske blir aggressiva och grattis, vi har tredje världskrig­et, fortsätter presidente­n.

Den forna jugoslavis­ka delrepubli­ken Montenegro blev förra året försvarsal­liansens 29:e medlem. Ryssland tycker inte om Natos utvidgning, och USA:S tidigare Natoambass­adör Nicholas Burns kallar Trumps kommentare­r ”ännu en present till Putin”.

Montenegro­s premiärmin­ister Dusko Markovic tonar dock ned Trumps utspel och menar att resonemang­et inte rörde Nato som sådant, utan om finansieri­ngen av organisati­onen.

– Han sade att det montenegri­nska folket är modigt, förklarar Markovic inför parlamente­t i Podgorica.

USA är självt det enda landet som har fått hjälp via artikel fem, i den insats som startade i Afghanista­n efter 11 september-dåden 2001.

Forskaren Doug Bandow vid Cato Institute påpekar också att Trump hade tillträtt när Montenegro blev Nato-medlem.

– Denne president tillät detta förra året. Om du låter det ske, varför klaga?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden