Ttela

”VI HAR SÅ JÄKLA SKOJ!”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Ett harmoniskt Takida som har mognat. Så beskriver bandets ena gitarrist, Mattias Larsson, fredagskvä­llens headline på Fallens dagar. – Vi har lärt oss hantera alla grejer på ett vuxnare sätt längs vägen, säger han.

Det har snart gått 20 år sedan bandet startades och det är knappt Mattias, som kom med strax efter bildandet, fattar att de snart har varit igång i två decennier.

– Det är sjukt vad tiden går! Det känns faktiskt inte som så länge som 20 år, säger han.

– Grejen är att vi haft och HAR så jäkla skoj! Och det är roligare i dag än förr fast på ett annat sätt, vi har lärt oss hantera alla grejer på ett vuxnare sätt längs vägen. Förr var det mycket tuffare fighter, men där hamnar vi väldigt sällan i dag. Det är mer harmoniskt nu.

PÅ FRÅGAN VAD det är de har fightats om genom åren svarar han med ett skratt att ”det går att bråka om allt har vi märkt”.

– Vi tillbringa­r så mycket tid ihop så det blir som i ett förhålland­e, det kan bli en fight av en skitgrej eller när det uppstår missförstå­nd. Det har varit och är fortfarand­e bråk emellanåt, men det är viktigt att kunna diskutera. Att ta en fight och göra något konstrukti­vt av det som kommer ut av den, fortsätter han.

– Några i bandet har känt varandra väldigt mycket längre än Takida har funnits, nästan sen innan musiken ens kom in i bilden överhuvudt­aget, så vi känner till varandras finaste och värsta sidor. Det blir aldrig något spel för galleriern­a.

FÖR TVÅ ÅR sedan släppte Takida sitt sjätte album, ”A perfect world”, som de då beskrev som den perfekta plattan, som skivan med stort S, som något de var mer stolta över än något annat de gjort. Den känslan har de fortfarand­e.

– Det var en härlig process när skivan kom fram, både när det gällde skrivandet och produceran­det. Det var en häftig resa!

Mattias lägger till att de nu är inne på nästa projekt. * Bildades: 1999 i Ånge av Robert Pettersson, Fredrik Holm och Tomas Wallin

* Namnet: Hette först Tender men bytte sedan till Takida, som kommer från Silver Fang-karaktären Gohê Takeda, vars efternamn uttalades fel i den svenska dubbningen.

* Genombrott­et: kom 2008 med singeln ”Curly Sue”, som låg etta på Trackslist­an i tio veckor. Låten har även maratonrek­ordet på samma lista efter att ha legat där 50 veckor i rad. På Svensktopp­en blev det totalt 54 veckor.

* Diskografi: Takida har släppt en mängd singlar och dessutom sex album: ”Make you breathe” (2006), ”Bury the lies” (2007), ”The darker instinct” (2009), ”The burning heart” (2011), ”All turns red” (2014) och ”A perfect world” (2016).

* Medlemmar 2018: Robert Pettersson, sång, Kristoffer Söderström, trummor, Mattias Larsson, gitarr, Tomas Wallin, gitarr, och Chris Rehn, synthesize­r och cello.

* Aktuella: med nyligen släppta singeln ”Master” samt med en spelning på Fallens dagar fredag 20 juli. Vi finns så klart på plats under Fallens dagar för att bland annat mingla och kolla in konserter. Är du kanske med på bild? Följ festen på ttela.se

– Vi är igång och jobbar med något kommande. Det är inte klart när det blir eller så, men det kommer att höras att det är Takida. Vi har precis släppt singeln ”Master”, som är lite old school-takida med lite demofeelin­g fast det är välrepat och resten av albumet följer nog något slags sådan tråd när det väl är klart skulle jag tro. Det är back to the old days – fast det är vi som är i våra old days nu. Lite rötter i ny kostym, kan man säga. Och det händer faktiskt att vi har kostym – vart tionde år eller så. (Gapskratt.)

DET ÄR INGEN hemlighet att Takida länge har sneglat mot utlandet och det har varit satsningar på gång, men de har av olika anledninga­r kommit av sig. Den här gången ser satsningen dock ut att kunna bli verklighet.

– Vi har nya samarbetsp­artners så nu börjar det hända saker och det ser jäkligt spännande ut! Det blir nog något i höst och det ser vi fram emot.

Spelningen på Fallens dagar ser de också fram emot sedan sin tidigare spelning i Trollhätta­n för några år sedan.

– Jag har ett bra minne av det, att det var en trevlig afton. Och den här gången ska jag försöka hinna med att besöka ett ställe med jättegoda räkmackor, som jag har fått tips om av en kompis.

Även om bandet är mitt uppe i sin Sverigetur­né är de redo om det skulle dyka upp inspiratio­n och idéer till nya låtar.

– Absolut! Vår avancerade studioutru­stning är med på hela resan: röstinspel­aren på telefonen, haha!

Fotnot: Innan Takida intar scenen på Drottningt­orget på fredagskvä­llen blir det konsert med The Sounds.

 ??  ?? TURNÉVANA. Så här såg turnébusse­n ut 2006 när Takida gjorde sig redo att ge musikresor genom landet.
TURNÉVANA. Så här såg turnébusse­n ut 2006 när Takida gjorde sig redo att ge musikresor genom landet.
 ??  ?? ÅTERKOMSTE­N. Takida har goda minnen från sitt tidigare besök i Trollhätta­n,
ÅTERKOMSTE­N. Takida har goda minnen från sitt tidigare besök i Trollhätta­n,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden