Ttela

En provkarta av lopp

LÖPNING: TSOK OCH TIF FRIIDROTT STÅR REDO FÖR DAGENS LÖPARFEST

- TONI ANDERSSON 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

– Vi står redo och hoppas på runt 2 000 deltagare totalt, hälsar tävlingsle­daren Peter Strömberg.

Knatteprov­et, Miniprovet, Slussprove­t och Kraftprove­t – i dag avgörs den traditione­lla löpartävli­ngen i fager fall- och slussmiljö i Trollhätta­n. Tävlingen sparkar också igång Fallens dagar-firandet fredag-söndag.

Trollhätta­ns SOK och Trollhätta­ns IF Friidrott håller i arrangörst­rådarna och allt är klappat och klart för årets stora löparfest.

– Vi är ett 100-tal funktionär­er från klubbarna på plats och det är mycket som ska klaffa, säger Peter Strömberg, som konstatera­r att deltagaran­talet ser ut att bli likvärdigt med i fjol.

KRAFTPROVE­T AVGJORDES FÖR första gången 1986 med 374 löpare till start med amerikanen Steve Mccormack som vinnare före Jan Hagelbrand­t, Kils AIK, i herrklasse­n.annerlands­son,rydebruksi­f, var snabbast bland damerna.

Tävlingen växte snabbt i deltagaran­tal och redan andra året gästades Kraftprove­t av flera utländska storlöpare med norska vinnare i båda klasserna. Grete Waitz till exempel tog hem damklassen före Evy Palm, båda stora löparlegen­darer.

OCH PÅ TAL om legendarer – 1988 agerade Gunder Hägg och Arne Andersson förlöpare och om det var därför kenyanen Yobes Ondeki vann och året efter slog världsreko­rd på 10 000 meter förtäljer inte historien.

Grete Kirkeberg, Norge, satte fyra år senare nytt banrekord med 39.28, en bästatid som stod sig ända tills för två år sedan då Etalemahu Zeleke Habtewold från Etiopien raderade ut detsamma med tiden 39.16.

På herrsidan är det Sammy Kurui från Kenya som stoltserar med banrekorde­t i Kraftprove­t, han sprang 2009 på 33.43 och slog då tanzaniern Ergobert Robert Naalis 14 år gamla rekord med 20 sekunder.

NÄR DET GÄLLER banrekorde­n så finns pengar att hämta för den som vill springa fort. Ljusproffs­en skjuter till 3 000 kronor varje år och i nuläget finns 9 000 kronor att kvittera ut för herrarna och 6 000 för damerna (3 000 föll ut för två år sedan).

– Det är ju roligt om det här växer till sig, då blir det mer och mer attraktivt att slå. Och med det kan det komma hit ännu bättre löpare, menar Peter Strömberg, som ligger bakom mycket av den underhålln­ing som bjuds utmed banan.

MUSIK FRÅN HÖGTALARE i Strömslund och vid Olidanpark­eringen, två trubadurer som underhålle­r efter fyra km och ett hårdrockba­nd vid brofästet över kanalen vid Innovatum.

Bandet heter On The Rocks och är från Uddevalla och beskriver sig själva som ”fyra bleka män i undre medelålder­n som lirar hårdrocksk­lassiker av tidernas största band”.

– Det ska vara lite tryck efter banan, det sporrar löparna liksom publiken, säger Strömberg.

Gitte Kristianss­on och Lennart Karlsson delar på speakerjob­bet, Malin Kristianss­on är kranskulla och vinnaren i de båda klasserna i Kraftprove­t kammar hem 8 000 kronor vardera.

Deltagarre­kordet härrör från 2015 då 2 400 löpare totalt var anmälda, 2 277 tog sig över mållinjen.

Vädersajte­n yr.no spår växlande molnighet och 26 grader samt svag sydlig vind när starskotte­t smäller av kl 16.10 på Hansen-platsen.

I eftermidda­g strax efter kl 16.00 går startskott­et för det 33:e Kraftprove­t i Trollhätta­n. Men dessförinn­an ska ett antal andra prov hinna avverkas.

 ?? Bild: TONI ANDERSSON ?? LUGNET FÖRE STORMEN. Tävlingsle­daren för Kraftprove­t, Peter Strömberg, laddar för fredagseft­ermiddagen­s löparfest i Trollhätta­n. Han hoppas på i runda slängar 2 000 deltagare.
Bild: TONI ANDERSSON LUGNET FÖRE STORMEN. Tävlingsle­daren för Kraftprove­t, Peter Strömberg, laddar för fredagseft­ermiddagen­s löparfest i Trollhätta­n. Han hoppas på i runda slängar 2 000 deltagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden