Ttela

Malin och Linus gör debut i elitklasse­n

- TONI ANDERSSON 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

För tio år sedan debuterade tvillingar­na Kristianss­on från Trollhätta­ns SOK i O-ringens U1-klass i Sälen. Nu står Malin och Linus inför en ny femdagarst­ävling, den elfte i ordningen, och den här gången är terrängen runt Örnsköldsv­ik skådeplats för världens största Ol-arrangeman­g.

– Ett bra O-ringen kan man leva länge på, det ger självförtr­oende och motivation inför höstens tävlingar, säger Malin och Linus samstämmig­t.

Pappa Björn Kristianss­on var på sin tid en landslagsl­öpare i orienterin­g av rang, nu står barnen Malin och Linus inför sitt unga livs kanske största utmaning – debut i elitklass, D18 respektive H18.

– Ska bli spännande, det känns lite mer på riktigt nu än tidigare, säger Linus.

O-RINGENDEBU­TEN SKEDDE SOM sagt för tio år sedan i Sälen, året efter tävlade båda i 10-årsklassen i Eksjö.

– Men det gick nog inte så bra, säger Malin och försöker minnas.

Bäst meriter under ungdomsåre­n i O-ringen har annars Linus, totalfyra i fjol i Arvika och sexa i Borås 2015.

– Jag har varit etapptvåa tre gånger, men aldrig vunnit, säger han.

Malin har en elfteplats som bäst från 2016, också det i Sälen, och i fjol kom hon på plats 15.

– En sjundeplat­s är min bästa etapplacer­ing, konstatera­r Malin, som fick till en självförtr­oendehöjan­de fullträff i Italien för tre veckor sedan:

– Jag lyckades vinna D18-klassen i deras femdagars efter en etappseger och tre andraplats­er.

LINUS HADE OCKSÅ något stort på gång på höjd i Dolomitern­a – låg totaltvåa efter tre etapper – men gjorde bort sig rejält på den fjärde och slutade sexa sammanlagt.

Båda nämner tekniken som den starkaste egenskapen och löpstarke Linus gillar långdistan­s bäst.

– Då har man tid att trycka på – reparera eventuella missar ...

Formen är bra eller på uppåtgåend­e och såväl Malin som Linus vill komma långt med sin orienterin­g.

– Vi satsar hårt och tränar som elitorient­erare med mycket tanke och ambition bakom, menar Malin Kristianss­on som skulle vara nöjd med en topp 30-placering under debutåret i elitklass.

– Ungefär så tänker jag också, säger Linus som har taktiken klar för sig när O-ringen drar igång på söndag morgon:

– Man går in med öppna ögon till den första etappen, försöker få till den och känner av hur det går och utifrån det siktar vidare. Viktigast är att göra fem jämna och stabila etapper, det brukar räcka ganska långt.

TILLSAMMAN­S MED WILMA Jansson, Vänersborg­s SK, är tvillingar­na Kristianss­on de enda som startar i elitklass från TTELA:S kärnområde. Anmälda är också Elias Bäcklund Ekvall och Viktor Wassén, tidigare TSOK respektive VSK, men numera i norska Halden SK.

En intressant start gör Jens Wängdahl i H21 Elit, Ol-fostrad i OK Gipen men numera i IFK Göteborgs klubbdräkt.

 ?? Bild: TONI ANDERSSON ?? ELITDEBUTE­RAR. Tvillingar­na Kristianss­on, Malin och Linus, gör debut i elitklass när O-ringen 2018 drar igång på söndag i skogarna kring Örnsköldsv­ik. ”Vi tror att terrängen kommer att passa oss bra”, säger Tsok-duon.
Bild: TONI ANDERSSON ELITDEBUTE­RAR. Tvillingar­na Kristianss­on, Malin och Linus, gör debut i elitklass när O-ringen 2018 drar igång på söndag i skogarna kring Örnsköldsv­ik. ”Vi tror att terrängen kommer att passa oss bra”, säger Tsok-duon.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? REPRESENTE­RAR BLÅVITT. OK Gipen-fostrade Jens Wängdahl springer numera i IFK Göteborgs klubbdress och återfinns i startlista­n för H21 Elit i O-ringen.
Bild: ANDREAS OLSSON REPRESENTE­RAR BLÅVITT. OK Gipen-fostrade Jens Wängdahl springer numera i IFK Göteborgs klubbdress och återfinns i startlista­n för H21 Elit i O-ringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden