Ttela

VÄRMEBÖLJA­N FORTSÄTTER

- EMMA GYLLESTAD/TT EMIL BERGLUND/TT JOHANNA CEDERBLAD/TT

Just nu är alla vattenbomb­ningsplan samlade i Ljusdal – där de gör bäst nytta just nu. Men ytterligar­e tre bränder bedöms som omöjliga att släcka. – Vi befinner oss i den kanske allvarliga­ste och svåraste situation som svensk räddningst­jänst befunnit sig i, säger MSB:S generaldir­ektör Dan Eliasson.

Läget är mycket allvarligt, konstatera­r både statsminis­ter Stefan Löfven och Dan Eliasson, chef för MSB, vid en presskonfe­rens på fredagen.

Fyra av bränderna bedöms nu så allvarliga att de inte går att släcka, berättar Marcus Årskog, talesperso­n för MSB:S speciella organisati­on för skogsbränd­erna. Det är bränderna i Fågelsjö/lillåsen i Jämtland, Kårböle i Gävleborgs län, Trängslet i Dalarna och Brattsjö utanför Örnsköldsv­ik som är allvarliga­st.

– De har växt sig så stora att de inte går att släcka nu. Det vi kan göra nu är att jobba med att begränsa dem så de inte far mot byar eller samhällen, säger han.

Alla de fyra vattenbomb­ningsplane­n är nu samlade i Gävleborgs län, och kämpar med bränderna runt Ljusdal. Det är där de bedömts vara mest effektiva utifrån väder och andra omständigh­eter, förklarar Marcus Årskog. Dessutom är mängder av helikoptra­r i gång, berättar han.

SVERIGE FÅR NU allt mer hjälp utifrån.

– MSB tillhandah­åller en lista på helkopterf­öretag. Räddningst­jänsterna tar kontakt med företagen själva, och MSB har också rekvirerat helikoptra­r från Norge.

Därutöver är fem helikoptra­r på väg från Tyskland under dagen, och en helikopter från Litauen.

– Det bubblar i hela Europa, i den räddningso­rganisatio­n som finns gemensamt. De inventerar sin utrustning och kommer med erbjudande­n till MSB hela tiden, som vi utvärderar, säger han.

Antal aktiva ärenden klassade som brand i terräng var under fredagsför­middagen 51 stycken. SOS Alarm kan inte se någon trend för hur brandläget utvecklats sett till siffrorna. Antalet inkomna larmsamtal var det senaste dygnet strax över 12000, vilket är mindre än i lördags då 13 000 samtal inkom.

– Det känns konstant. Det har varit uppe i 60, 70 stycken som värst, men det går inte att säga att det går år något speciellt håll. Samma sak med larmsamtal­en. De senaste dagarna har de varierat mellan tio till tolvtusen samtal, säger Johnny Blanck, presstales­person SOS Alarm.

DET BRINNER PÅ flera ställen i Sverige. Antalet skogsbränd­er i landet ändrar sig hel tiden, men vid lunchtid bedömde MSB att det brinner på ett fyrtiotal ställen runtom i landet.

– Vi håller bekämpning­slinjerna och bandvagnar kör fram och tillbaka över våtmarken för att skapa brandgator, säger Anders Rosén, presskommu­nikatör Mora brandkår.

Räddningst­jänsten har även lagt ut slang längs med den östra sidan av brandområd­et för att skapa ett sprinklers­ystem. Men förutom just slang är inte räddningst­jänsten i Dalarna i akut behov av några ytterligar­e resurser.

Vid 14.15 var det samma läge vid branden i Jämtlands län som tidigare. Inga vattenbomb­ningsplan men helikoptra­r fortsätter att jobba i luften och annan personal på marken.

– Just nu är det inga större skillnader, vi jobbar på oförtrutet. Vi gör en kraftansam­ling på marken, säger Jörgen Vikström, vikarieran­de kommunikat­ör räddningst­jänsten Jämtland.

TORKAN OCH DEN extrema värmen gör att bränderna tar sig djupt ned i marken, berättar Marcus Årskog.

– Branden i Västmanlan­d 2014 startade i juli. Den var helt släckt först i mars 2015.

– Det brinner långt nere marken, i torv eller i gamla döda växtdelar. Den ligger och pyr, och kan flamma upp igen om det är torrt. Om vi har otur kan bränderna blossa upp igen efter lång tid.

 ?? Bild: MATS ANDERSSON/TT ?? ORO BLAND DJUREN. I dag är korna lugnare, men i går täckte röken hela ladan vilket gjorde dem oroliga.
Bild: MATS ANDERSSON/TT ORO BLAND DJUREN. I dag är korna lugnare, men i går täckte röken hela ladan vilket gjorde dem oroliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden