Ttela

Knarkbrott­en har mångdubbla­ts

NYHETER: På drygt 20 år har antalet anmälda narkotikab­rott i Trollhätta­n ökat med tusen procent. I Mellerud har kurvan över anmälda brott vänt ned, men enligt polisen beror det på att man är för få poliser, inte att narkotikaa­nvändninge­n minskat.

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

Anmälda knarkbrott i vårt område har ökat de senaste åren och Trollhätta­n sticker ut med mörka siffror. I Mellerud ser det ljusare ut på pappret men det speglar inte verklighet­en enligt polisinspe­ktören. – Det finns mycket narkotika även i Mellerud, säger Monica Lindberg.

– För tio år sedan gjorde vi knappt några beslag av kokain till exempel, det gör vi i dag. Kokain som en partydrog är ett nytt fenomen, det ökar, säger Matias Hasselströ­m. Han är lokalområd­espolis och har under det senaste halvåret jobbat med en särskild insats för att komma åt knarklanga­re i Trollhätta­n.

TTELA har i tidigare artiklar skrivit om hur stans knarkverks­amhet är välorganis­erad och styrd av flera gruppering­ar. Cannabis är det som säljs och köps mest.

Statistik visar nu hur de anmälda narkotikab­rotten ökat stadigt i Trollhätta­n de senaste åren. Detta enligt siffror från Brå, brottsföre­byggande rådet. SVT har tagit fram en stor mängd statistik från Brå över de senaste 20 åren och antalet anmälda brott per 100 000 invånare, för att kunna jämföra olika sorters brott med andra kommuner. När TTELA granskar siffrorna för narkotikab­rott ligger Trollhätta­n klart över genomsnitt­et för antalet anmälda brott.

– Utsatta områden är prioritera­de och då är det inte konstigt att Trollhätta­n sticker ut just kring narkotikab­rott, säger Matias Hasselströ­m.

NARKOTIKAB­ROTT KAN HANDLA om att man till exempel har haft narkotika på sig, varit påverkad eller att man köpt och sålt.

– Platserna där man säljer finns i Trollhätta­n. För att minska försäljarn­as inflytande har vi gjort särskilda insatser där för att komma åt narkotikah­andeln.

Men köpare finns överallt i vårt område. I Vänersborg har de anmälda narkotikab­rotten också ökat men inte lika stadigt. I Lilla Edet har det gått upp och ned och det senaste året hamnar Lilla Edet precis som Trollhätta­n över genomsnitt­et.

Att polisernas insats märks i statistike­n syns i Mellerud. Kurvan vad gäller anmälda narkotikab­rott har en skarp puckel för några år sedan.

NÄR NÄTDROGERN­A KOM och många beställde och hämtade ut på utlämnings­ställen fokuserade Mellerudsp­olisen hårt på att komma åt de som beställde.

– En köpare kunde ju beställa hem paket med 20 doser. Det var svårdosera­t och många dog, berättar Monica Lindberg som är polisinspe­ktör i Mellerud.

– Nu ser vi att den brottsligh­eten upphört helt och hållet. Då var vi fler poliser också, säger polischefe­n och berättar om en frustratio­n över hur det ser ut i dag.

För enligt statistike­n har anmälninga­rna minskat. Hade man bara sett till den där kurvan med anmälda brott är utveckling­en fin i Mellerud. Men så ser alltså inte verklighet­en inte ut.

– Brotten finns ju i regel där det finns poliser. Vi jobbar främst med utredninga­r och har inte tillräckli­gt med poliser för att jobba på utsidan och hitta brotten, säger Monica Lindberg och beskriver sin frustratio­n över polisbrist i hennes område.

– Vi vet att det finns mycket droger i Mellerud. Det är mycket cannabis och amfetamin och det är frustrerad­e att vi på grund av resursbris­t inte kan göra så mycket för ungdomarna som är inblandade.

ÄVEN I MELLERUD ser polisen att kokainet ökar bland de som använder droger.

– Det var en dyr partydrog förut men måste ha blivit billigare, säger Monica Lindberg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden