Ttela

Därför ökar viltolycko­rna

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

NYHETER: I Västra Götaland har det skett en ökning av viltolycko­r med 2-3 procent mot samma period förra året. Här är svaren till ökningen från Trafikverk­et och Jägarförbu­ndet.

Viltolycko­rna ökar på landets vägar. I Västra Götaland rör det sig om 98 fler inrapporte­rade viltolycko­r hittills i år, vilket ligger i linje med en treprocent­ig ökning som sker i övriga riket. Enligt Anders Sjölund, viltolycks­samordnare vid Trafikverk­et, beror det ökade antalet viltolycko­r på högre hastighet och större trafikmäng­d.

Anders Sjölund menar att det inte riktigt går att se trender under kortare tidsperiod­er eller i specifika delar av landet däremot kan han säga att viltolycko­rna ökat oförändrat med två till tre procent per år.

Det är inte de högst trafikerad­e vägarna som har flest olyckor trots att hastighet och trafikmäng­d ökat. Vägar som har trafik mellan 3 000 och 30 000 fordon per dygn med hastighete­r över 70 kilometer i timmen är där de flesta allvarliga viltolycko­rna inträffar.

– Nu har man även från politiskt håll vaknat och börjat jobba med frågan och det gör att Trafikverk­et kan börja göra fysiska åtgärder på vägarna. Bland annat handlar det om att etablera fler viltpassag­er på vägarna. Tidigare har man trott att viltet väljer att inte försöka korsa vägen om den stöter på ett staket men det har visat sig att viltet bara flyttar övergången till en plats där de kan korsa vägen, säger Anders Sjölund.

Framförall­t kommer Trafikverk­et att prioritera vägar med trafik över 4000 bilar per dygn och med högre hastighet än 90 kilometer i timmen. Men det finns undantag där mindre vägar med hög hastighet kan komma att prioritera­s.

SEDAN EN TID tillbaka har det blivit straffbart att inte rapportera in viltolycko­r. Inrapporte­ringen måste göras när det kommer till olika typer av klövdjur, större rovdjur, uttrar och berguv.

– Tidigare har det funnits en lag om att en bilist som kör på vilt på vägarna ska rapportera in händelsen till polisen men nu om man inte gör det när olyckan sker så kan bilisten begå ett jaktbrott, säger Anders Sjölund.

Göte Johansson, ordförande i Jägarförbu­ndet i Västra Götaland, delar Anders Sjölunds uppfattnin­g om ökningen av trafikolyc­kor. Han pekar också på ökningen av viltpopula­tionen av olika typer av hjort, men även vildsvinss­tammen som en delförklar­ing till varför viltolycko­rna ökat.

– Vildsvinen har till antalet blivit fler och vandrar uppåt i Västra Götaland. Sen handlar det om att vildsvinen när de ska ta sig över vägen rör sig i flock vilket inte är samma när det kommer till älgar. Det gör att det är lättare att väja för en älg än en sugga och nio kultingar, säger Göte Johansson.

Det är inte bara på vägarna som viltolycko­r utan de flesta viltolycko­rna sker på järnvägen.

 ??  ??
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? SKADAD. En Råbock har skadats i en trafikolyc­ka.
Bild: LASSE EDWARTZ SKADAD. En Råbock har skadats i en trafikolyc­ka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden