Ttela

Paus i nya gymnasiela­gen oroar

- 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

NYHETER: Migrations­verket pausar att bifalla uppehållst­illstånd utifrån den nya gymnasiela­gen. Röda Korset är nu oroliga.

Tre veckor efter att den trädde i kraft och ett par veckor innan skolan börjar meddelade Migrations­verket att man pausar att bifalla uppehållst­illstånd utifrån den nya gymnasiela­gen. Bara på Restad Gård berörs runt 250 ungdomar och Röda Korset är nu oroliga.

Det har gått knappt tre veckor sedan den nya gymnasiela­gen trädde i kraft, vilken skulle ge runt 9 000 ensamkomma­nde ungdomar en chans att stanna i Sverige. Under perioden har två migrations­domstolar bedömt att det inte går att tillämpa det sänkta kravet på att kunna göra sin identitet sannolik och således underkänt lagen. På onsdagen skickade Migrations­verket ut ett pressmedde­lande om att de avvaktar med att fatta bifallsbes­lut enligt nya lagen.

Migrations­verket skriver att ”bifallsbes­lut där den nya gymnasiela­gen kan ligga till grund för ett uppehållst­illstånd inte ska fattas förrän rättslig vägledning finns från Migrations­överdomsto­len”. Dock fortsätter man besluta i ärenden som inte uppfyller kraven i nya gymnasiela­gen.

Marianne Barrljung, frivilligl­edare för integratio­nsfrågor på Röda Korset i Vänersborg:

– Konkret innebär det att de inte kan börja skolan i höst. Det är skolstart om 14 dagar, men man kommer inte kunna börja då för man har inte fått beslut om gymnasiela­gen gäller för mig eller inte. När börjar ens handläggni­ngen?

PÅ RESTAD GÅRD bor runt 400 ensamkomma­nde ungdomar och runt 250 av dessa berörs av nya gymnasiela­gen. Fortfarand­e är mycket oklart gällande lagen, exempelvis om ungdomarna kan börja skolan senare i höst eller om man behöver vänta ett år. De nya beskeden kan ge problem för dem som har identitets­handlingar som Migrations­verket normalt inte godkänner.

– Om de kräver att man ska kunna bevisa sin identitet så att Migrations­verket blir nöjd – då blir det svårt.

Marianne Barrljung är nu orolig för att Migrations­verkets besked ska trigga igång mer psykisk ohälsa hos ungdomarna.

– Vi har sett förändring­en över tid i hur de beter sig. De mår så dåligt; de kan inte sova, de har så mycket ångest och kommer och visar sina självskado­r. Många har fått nytt hopp i och med den nya gymnasiela­gen, men om det släcks eller om det drar ut för mycket på tiden skapar det en situation som kan få katastrofa­la konsekvens­er

– Det är verkligen något att oroa sig för.

Röda Korset fortsätter sitt arbete med asylsökand­e, bland annat inom Skyddsnäte­t för ensamkomma­nde på Restad Gård.

TVÅ SJUKSKÖTER­SKOR FRÅN Bräcke Diakoni finns på plats på Restad Gård två dagar i veckan och man fortsätter hjälpa till med råd vid ansökan utifrån nya gymnasiela­gen.

– Vi volontärer får sopa upp det som samhället har skapat, för det finns ingen som ansvarar för konsekvens­erna av detta. Sverige borde ta tillvara på ungdomarna som arbetskraf­t genom att låta dem stanna.

HANNA DAHLSTRÖM

 ?? Bild: BJÖRN OLSSON ?? OKLART. Mycket är fortfarand­e oklart vad gäller Migrations­verkets besked om nya gymnasiela­gen.
Bild: BJÖRN OLSSON OKLART. Mycket är fortfarand­e oklart vad gäller Migrations­verkets besked om nya gymnasiela­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden