Ttela

Därför är NMR ett hot

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

NYHETER: Nazistexpe­rten menar att NMR:S aggressiva retorik är tudelad. Å ena sidan har medlemmarn­a ett stort våldskapit­al, å andra sidan saknar de politiskt inflytande.

Om vi ska känna oro inför veckans omfattande nazistaffi­schering i Vänersborg menar nazistexpe­rten att det finns en dubbelhet i. De saknar politisk betydelse men flera medlemmar är dömda för våldsbrott och de menar att det pågår ett krig.

Under veckan upptäcktes ett stort antal affischer signerade öppet nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) i centrala Vänersborg. Många människor blev arga och kände avsky mot affischern­a som föreställd­e en hängsnara i en lyktstolpe med texten ”Reserverad för folkförräd­are”. Enligt journalist­en och författare­n Anna-lena Lodenius som sedan 80-talet följt extremhöge­rn är det en känd retorik att använda hängsnaror.

– Per Öberg (talesperso­n för NMR, reds anm) har tidigare använt Göran Perssons porträtt i en hängsnara, säger hon och fortsätter:

– Det finns en dubbelhet i det. De har en väldigt liten betydelse politiskt. Men genom att använda en hotfull retorik vill de väcka respekt.

JUST ORDET ”FOLKFÖRRÄD­ARE” är också ett begrepp NMR slänger sig med i sin aggressiva retorik. Enligt Anna-lena Lodenius är det alla som vänder sig mot det som NMR menar är ”Nordiska” värderinga­r och som är fiender till det ”Nordiska folket”.

– De menar att det är personer som förråder rasen och folket. Det handlar om personer till vänster, liberaler, personer som förespråka­r antingen ett mångkultur­ellt eller ett sekulärt samhälle, säger hon.

– Politiskt är de inget hot och de ställer bara upp till val på fyra platser i landet. Men de menar att det pågår ett krig och det finns personer som är dömda för våldsbrott, dem ska vi vara rädda för. De är inte många tack och lov men de är väldigt hotfulla mot dem de känner agg mot.

NMR:S STARKASTA FÄSTE är i dag Dalarna i Ludvika och Borlänge kommuner. Det är inte omöjligt att de skulle kunna etablera sig på samma sätt i Vänersborg och börja hota meningsmot­ståndare. Men för det krävs det planering.

– Vänersborg är inte otänkbart, men då måste platsen väljas och folk måste flytta dit.

”Vänersborg är inte otänkbart, men då måste platsen väljas och folk måste flytta dit.”

ANNA-LENA LODENIUS Journalist och författare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden