Ttela

Sverige är inte ett hot mot liberalism­en

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

NATIONALIS­M. “Jag har varit yrkesmilit­är i tolv år, och jag har både tränat och utbildat och varit chef för en infanterib­ataljon med syfte att försvara vår nation med vapen i hand. Men jag är livrädd för nationalis­men som politisk rörelse”, sa Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund under sitt Almedalsta­l.

L är inte ensamt om att ta strid mot nationalis­men. På debatt- och kultursido­r har nationalis­men debatterat­s flitigt under de senaste veckorna.

För ett liberalt parti är det självklart att försöka hindra politiska krafter som vill säga upp Sveriges medlemskap i EU och som anser att Nato är ett hot snarare än en självklar samarbetsf­orm. SD:S samhällssy­n skiljer sig från liberala idéer om ett pluralisti­skt samhälle. Att SD säger sig inspireras av 68-rörelsens ”marsch genom institutio­nerna” är ett hot värt att ta på allvar.

MEN EN ATTACK mot populismen och dess syn på nationen får inte bli en attack på nationen som idé. Trots att begreppet fått en negativ klang – i dag används ofta ordet som en synonym till främlingsf­ientlighet – kan nationalis­men användas i ett frigörande syfte. Frihetsrör­elserna i de forna kolonierna var nationalis­tiska och bedrev en kamp för att bli självständ­iga från kolonialma­kterna. Kampen mot Sovjetocku­pationen i Östeuropa var till stor del nationalis­tisk.

Samtidigt kan nationalis­m användas för att förtrycka – eller till och med ha ihjäl – minoritete­r och grupper som inte passar in i en auktoritär syn på nationen. Liberala partier måste alltid ta strid mot varje tendens till sådana idéer. Men det betyder inte att man måste se varje maktförskj­utning från Sverige till EU som en seger för liberalism­en.

”Dagens centraleur­opeiska nationalis­m har kokat ner till etnicism, påeldad av demografis­ka farhågor och oro över Europas förändrade roll i världen”, skriver statsvetar­en Ivan Kratsev i en krönika i The Guardian. Han menar att liberalers avståndsta­gande mot allt vad nationalis­m heter har pressat moderata nationalis­ter till det illiberala lägret. Det är dessutom stor skillnad på kommunisme­n, som gick i graven för 30 år sedan, och nationalis­m. Den förra ideologin är ett radikalt politiskt experiment. Den senare är grunden för alla demokratis­ka samhällen, menar Kratsev.

Han har en poäng. Anser man att Sveriges riksdag har legitimite­t att stifta lagar som gäller inom Sveriges gränser måste man erkänna att nationalst­aten är legitim. Känslan av samhörighe­t är politiskt relevant.

OM MAN INTE anser att det finns en särskild gemenskap mellan landets invånare blir det svårt att förespråka omfattande ekonomisk omfördelni­ng mellan grupper.

Populistis­ka nationalis­tpartier växer så det knakar. Att försöka förhindra utveckling­en är en uppgift liberala partier måste ta på allvar. Ett sätt måste vara att erbjuda en öppen och tolerant form av samhällsge­menskap i kontrast till populister­nas trångsynth­et.

”Samtidigt kan nationalis­m användas för att förtrycka – eller till och med ha ihjäl – minoritete­r och grupper som inte passar in i en auktoritär syn på nationen”

 ?? Bild: ERIK MÅRTENSSON/TT ?? SVERIGE. Liberaler måste erbjuda ett alternativ till populister­nas idé om nationell gemenskap.
Bild: ERIK MÅRTENSSON/TT SVERIGE. Liberaler måste erbjuda ett alternativ till populister­nas idé om nationell gemenskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden