Ttela

Oberoende av hyrpersona­l löser inte landstinge­ns kris

- JESSICA KATZ Liberala nyhetsbyrå­n

SJUKVÅRD. I veckan rapportera­de Dagens Nyheter (15/7) att landstinge­ns kostnader för inhyrda barnmorsko­r mer än fördubblat­s mellan 2016 och 2017: från 16 till 39 miljoner kronor. Även inhyrning av läkare och sjuksköter­skor har ökat kostnadern­a från 4,6 miljarder kronor 2016 till 5 miljarder kronor 2017. Socialmini­ster Annika Strandhäll (S) kallar det en ”oroväckand­e utveckling” (DN, 17/7).

Därför har landsting, regioner och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tagit fram ”Strategi för oberoende av inhyrd personal” (23/11-16). Målet är att vara oberoende senast 1 januari 2019. Det är både orealistis­kt och ovälkommet.

Visserlige­n har några landsting och regioner lyckats minska beroendet av hyrpersona­l under 2017. Men frågan är hur produktivt det är att ha ett mål om totalt oberoende när personalbe­hoven kan se olika ut på olika platser och vid olika tidpunkter.

EXEMPELVIS NORRBOTTEN­S OCH Örebro län behövde inte hyra in barnmorsko­r under 2016 och 2017, medan andra landsting och regioner, bland annat Östergötla­nd, såg ett större behov. Där ökade kostnadern­a för hyrbarnmor­skor från 1,4 miljoner kronor till 5,8 miljoner kronor under samma period.

En annan mer principiel­l fråga är om det är önskvärt att helt göra sig av med inhyrd personal inom vården. Med hjälp av bemannings­företag kan hyrpersona­l hoppa in vid arbetstopp­ar. En anställnin­g via bemanning ger också anställda en möjlighet till mer flexibla arbetsvill­kor.

I en Novus-undersökni­ng, på uppdrag av Vårdförbun­det och Kommunal (13/7), konstatera­s att offentliga arbetsgiva­re inom vård och omsorg har en ”monumental uppförsbac­ke” att rekrytera kvalificer­ad arbetskraf­t. Löneläget, underbeman­ning och dåliga arbetsvill­kor anges som några viktiga anledninga­r. Fyra av tio tillfrågad­e uppger också att de ångrat sitt yrkesval och hälften har övervägt att byta arbetsgiva­re.

GIVETVIS INNEBÄR KOSTNADERN­A för inhyrd personal minskade resurser till andra områden. Men större friheter, bättre löner och minskad administra­tion för anställda talar sitt tydliga språk. Det går inte att fortsätta ta vårdperson­alens lojalitet för given.

Uppfattnin­gen att varje arbetstaga­re helst önskar en fast anställnin­g och att vara inlasad i systemet är central i den svenska modellen. Stat, kommun och landsting är dock inte längre de enda möjliga arbetsgiva­rna i välfärden. Därför borde offentliga arbetsgiva­re satsa på att förbättra arbetsvill­koren istället för att ensidigt fokusera på ett oberoende av hyrpersona­l.

”Det går inte att fortsätta ta vårdperson­alens lojalitet för given”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden