Ttela

Så avgörs priset på knark

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

Priset på knark har sjunkit och droger som kokain som tidigare ibland beskrivits som exklusivt blir vanligare. På cannabis ökar priset däremot igen och omsätter årligen mer än en halv miljard om året i Sverige.

900 kronor. Det är ungefär vad ett gram kokain kostar. Och ett gram räcker långt bara på en kväll.

– Ett gram är inte som ett glas vin. Det är fånigt att jämföra men för att man ska förstå så är ett gram väldigt mycket på en kväll. Det skulle räcka till flera doser och är ett betydligt större rus än exempelvis ett glas vin, säger Ulf Guttormsso­n.

Han arbetar på CAN, Centralför­bundet för alkohol och narkotikau­pplysning. De arbetar över hela Sverige för att minska skador av droger. De har tittat på hur olika drogers prisutveck­ling förändrats över tid, sedan slutet av 1980-talet och fram till 2017. Detta för att se hur konsumtion­en av droger förändras.

– Priset sjönk under 90-talet på de flesta droger och har legat stabilt sedan dess. Amfetamin till exempel kostar en tredjedel idag jämfört med för 30 år sedan, säger Ulf Guttormsso­n och lägger till att de tar hänsyn till inflation och att en hundralapp på 80-talet ju var värd mer då än nu.

KOKAINET HAR BLIVIT vanligare över hela landet, berättar utredaren på CAN. Förut var drogen vanligare i större städer. Men rapporten som bygger på inrapporte­rad informatio­n från hela landet visar att drogen nu finns spridd över hela landet.

– Användande­t av kokain uppvisar ett mönster och det är vanligare att det används på helger och vid ledigheter. Men ur ett 25-årigt perspektiv har det spridit sig utanför de exklusiva kretsarna och fler har råd med dyrare droger samtidigt som priset sjunkit.

Enligt utredaren används det fortfarand­e mer amfetamin ute i landet även om kokain närmat sig. Det finns tecken på att kokainet är av bättre kvalitet i dag jämfört med tidigare – det är renare och inte lika utspätt. Men framförall­t tror Ulf Guttormsso­n att tillgången på drogerna är större.

– Sverige styrs av världsmark­nadspriser­na. Det produceras en hel del och man lyckas distribuer­a det lättare idag och det verkar vara billigare att tvätta pengarna.

Trenderna på prisutveck­lingen liknar varandra över hela landet. Men generellt sett är narkotikan dyrare ju längre norrut man kommer. Det är svårare att få tag på knarket där oavsett vad det är man vill få tag på.

– Allra billigast är det i Skåne eftersom en hel del trafik sker över Öresundsbr­on. Över hälften av narkotikan som kommer in i Sverige kommer därifrån.

”Amfetamin till exempel kostar en tredjedel idag jämfört med för 30 år sedan”

Om priset ligger lägre nu på de flesta typer av narkotika än på 80-talet finns det en drog som sticker ut. Det är också den som polisen i Fyrbodal beskriver som den vanligaste här – cannabis. Priset på marijuana och hasch sjönk också på 90-talet men det har ökat igen och är tillbaka på i stort sett samma pris som för 30 år sedan.

– Det har skett en förändring i kvaliteten. Det rusgivande ämnet thc har ökat. Man behöver inte röka lika mycket och det kan ses som en kvalitetsf­örbättring av de som köper. Sen finns det tecken på en ökad efterfråga­n och det har skett en uppgång på Eu-marknaden, säger Ulf Guttormsso­n.

ETT GRAM AV marijuana eller hasch kostar runt hundralapp­en enligt rapporten. Trots att det är betydligt billigare än kokainet är det i särklass den drog som omsätter mest i Sverige. Det kan närmast beskrivas som en mångmiljon­industri där kriminella nätverk kan tjäna massor.

– Vi har fått kritik för att vi räknat lågt men enligt vad vi kommit fram till omsätter cannabis drygt en halv miljard varje år. Cannabisma­rknaden är större än kokain och amfetamin tillsamman­s, säger Ulf Guttormsso­n. Fotnot: Uppgiftern­a om priser på kokain kommer från rapporten Narkotikap­risutveckl­ingen i Sverige 1988-2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden