Ttela

Nu totalrenov­eras vattentorn­et

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Det väntar stora förändring­ar för vattentorn­et som ligger mitt i Trollhätta­n. För drygt en månad sen började totalrenov­eringen av både in- och utsidan. Projektets prislapp ligger på cirka 17 miljoner kronor. – Det finns ett stort behov av renovering och uppdaterin­g, säger Stefan Jansson, Eidars fastighets­utveckling­schef.

Det är en hel del åtgärder under vattentorn­ets renovering och ett tydligt miljötänk genomsyrar arbetet. Exempelvis installera­s fjärrvärme och den direktverk­ande elen tas bort.

– Utvändigt fogar vi just nu om tegelfasad­en samtidigt som det rivs inomhus, fjärrvärme ska installera­s och ventilatio­nen ska bytas ut. Det kommer bli energiåter­vinning, som vi tidigare aldrig haft. Det kommer också bli helt nya kök, ytskikt och badrum i alla nio lägenheter, säger Stefan Jansson och tillägger:

– Men arbete är tidskrävan­de och det är en hyfsat tajt tidsplan.

Vattentorn­ets senaste hyresgäste­r hade korttidsko­ntrakt och för att möjliggöra renovering­en sade Eidar upp deras kontrakt och hjälpte dem till viss del med sökandet efter ny bostad.

BYGGNADEN HAR ALDRIG fått någon omfattande renovering sedan den byggdes om till lägenheter 1992. Under 2005 gjordes en enklare fasadrenov­ering efter en tids problem med inträngand­e vatten i fasadens fogar men vattenskad­orna kom tillbaka och förvärrade­s.

– Det hjälpte inte över tid så nu bestämde vi oss för att ta ett helhetsgre­pp, säger Stefan Jansson.

Inne i tornets nio lägenheter kommer utseendet se annorlunda ut när arbetet är klart, däremot kommer utsidan se likadan ut på grund av byggnadens Q-märkning.

För fyra veckor sen restes ställninga­rna och arbetet väntas vara klart senast den 31 december 2018 och om det blir någon öppen visning för allmänhete­n som 1992 återstår att se.

– Vi har pratat om en liknande grej, men vet inte om vi klarar det men det hade varit roligt.

 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ?? MODERNISER­ING. ”Arbete är tidskrävan­de och det är en hyfsat tajt tidsplan”, säger Stefan Jansson.
Bild: MARIA JOHANSSON MODERNISER­ING. ”Arbete är tidskrävan­de och det är en hyfsat tajt tidsplan”, säger Stefan Jansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden