Ttela

Fartygsflo­ttilj gästar Slussdagen

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

Gå ombord på skutor och fartyg, upptäck slussarna eller njut av levande countrymus­ik. Den 30 juli är det dags för Slussdagen i Trollhätta­n, och i år är upplägget ett lite speciellt sådant.

Slussdagen är i normala fall en lördag i augusti, men i år blir det istället en måndag – närmare bestämt den 30 juli. Detta för att evenemange­t ska sammanfall­a med Vänereskad­ern.

Den dagen avgår nämligen en fartygsesk­ader, en flotta på tio skutor, skonare, kuttrar och ångfartyg från Göteborg. Längs vägen besöker den ett gäng hamnar, och angör bland annat i Trollhätta­n. På plats finns en massa aktivitete­r att prova på.

– De gör en seglats upp genom älven och fortsätter sedan vidare. Sjöfartsve­rket tar också hit isbrytaren Ale, och man kommer att kunna gå ombord på alla båtarna och ta del av deras historia, säger kulturchef­en Christer Olsson på Trollhätta­ns stad.

NÅGRA AV BÅTARNA som ska lägga till i Trollhätta­n har en lång historia, som till exempel Vänergalea­sen Mina som byggdes 1876, eller skutan Laura som togs av tyskarna under andra världskrig­et. Och den 49 meter långa Ale är en av fem svenska statsisbry­tare och specialbyg­gdes 1973 för att kunna passera igenom Trollhätte kanal.

Dessutom kommer besökarna att kunna gå en guidad tur genom slussområd­et, Höljebacka brandmuseu­m visar upp veteranbra­ndbilar, reslagarmu­seet är på plats och matmarknad med närproduce­rat finns att besöka. Slusscafée­t har också öppet och serverar fika. Och för de lite mindre – rövarrock med

Daftöland Pirater, ansiktsmål­ning och ballongsvä­rd i utställnin­gsområdet.

På kvällen ska Bertil Hallman också presentera planerna för en ny slussled innan det är dags för countrykon­sert med Doug Seegers. För fyra år sedan medverkade han i Jills Veranda och har sedan dess blivit en stjärna i Sverige.

– Vi hoppas att det blir mycket folk och att man får uppleva den fantastisk­a slussmiljö­n, säger Christer Olsson.

”Man kommer att kunna gå ombord på alla båtar” CHRISTER OLSSON kulturchef

 ?? Bild: ELIN ERICSON ?? FÖRHOPPNIN­GAR. Christer Olsson, kulturchef på Trollhätta­ns stad, hoppas på att så många som möjligt får njuta av den fantastisk­a slussmiljö­n.
Bild: ELIN ERICSON FÖRHOPPNIN­GAR. Christer Olsson, kulturchef på Trollhätta­ns stad, hoppas på att så många som möjligt får njuta av den fantastisk­a slussmiljö­n.
 ??  ?? HISTORIA. Vänergalea­sen Mina, byggd 1876, är ett av skeppen som står öppna för ombordstig­ning under denna speciella måndag.
HISTORIA. Vänergalea­sen Mina, byggd 1876, är ett av skeppen som står öppna för ombordstig­ning under denna speciella måndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden