Ttela

Brandmän från Närf till Dalarna

- LARS CARLSSON

Skogsbrand­släget är akut i Dalarna. Nu skickar Norra Älvsborgs Räddningst­jänstförbu­nd i samordning med Skaraborg förstärkni­ngar till det drabbade området för att hjälpa till.

– Från och med fredag kväll (läs i går) skickar vi upp personal, vi har ett befäl plus fyra brandmän och Skaraborg skickar lika många. Vi har ständig natt och de har ständig dag. Sedan kör vi ständiga skiftbyten efter hand med nytt folk, säger Hans Därnemyr, förbundsch­ef Närf.

”Fram till nu tror jag det är 120 man från Västra Götaland är på plats.”

Man har kommit överens att assistanse­n ska pågå så länge det behövs utökad hjälp och det löper i en tvåveckors­cykel.

SKOGSBRÄND­ERNA HAR SPRITT sig över landet och läget är akut på många håll. Värst drabbat är skogsområd­en i Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län där det brinner över stora områden och personalen är sliten efter många dygns hårt jobb. Därför har nu en förfrågan skickats från Dalarna till räddningst­jänsten i Västra Götaland om förstärkni­ng. Och naturligtv­is ställer man upp i väst.

– Fram till nu tror jag det är 120 man från Västra Götaland är på plats, så det kräver en stor logistik. Men allt har fungerat bra. Det tar inte på er ordinarie personal?

– Nej, vi tar från hela Fyrbodal och använder ledig personal. Grundbeman­ningen på hemmaplan är intakt, så det ska inte påverka något i vårt arbete, säger Hans Därnemyr.

SAMTIDIGT VERKAR DET som att den akuta insatsen i Färgelanda är avklarad. Enligt Därnemyr kommer den insatsen enligt prognosen avslutas lördag förmiddag.

– Men det är ju extremt torrt och vi har eldningsfö­rbud. Det krävs dock inte mycket för att det ska börja brinna, så vi uppmanar fortsatt till försiktigh­et och att man inte eldar i skog och mark.

Södra Bohusläns Räddningst­jänstförbu­nd, där Lilla Edet ingår, har ännu inte beslutat om att skicka något folk.

 ??  ?? HJÄLPER TILL. Närf börjar skicka personal till Dalarna för att hjälpa till och släcka de stora skogsbränd­erna.
HJÄLPER TILL. Närf börjar skicka personal till Dalarna för att hjälpa till och släcka de stora skogsbränd­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden