Ttela

Kritik mot att Telia köper TV4

- TT

Halvstatli­ga Telias köp av Bonnier Broadcasti­ng döms ut av Alliansen och även näringsoch innovation­sminister Mikael Damberg är kritisk till förvärvet.

– Jag är inte helt imponerad. Det är viktigt för regeringen med mångfald i media, och det är dessutom viktigt att det finns en stark ekonomisk grund för affären, säger han.

Beskedet om Telias uppköp av Bonnier Broadcasti­ng med TV4, Cmore och finländska MTV för 9,2 miljarder kronor kom i samband med delårsrapp­orten för årets andra kvartal. Affärens parter är positiva, till skillnad mot politiker i båda läger.

Damberg menar att en ”ny resa” inleds i och med offentligg­örandet, men påpekar att sista ordet inte är sagt.

– Det här kan bli en fråga om sändningst­illstånd, men också en mediepolit­isk diskussion som måste föras – om det är lämpligt att Telia äger TV4.

Moderatern­as ekonomiskp­olitiska talesperso­n Elisabeth Svantesson anser att Telias köp av Bonnier Broadcasti­ng är ”en olämplig affär”.

– Det är problemati­skt att staten är så dominerand­e på marknaden. Vi skulle se det som olämpligt i alla länder, och det är olämpligt även i Sverige. Man ska aldrig kunna ifrågasätt­a oberoende nyheter.

Hon anser dessutom att regeringen, fram tills nu, inte gjort något för att förhindra affären.

– Det förvånar mig att regeringen duckat i frågan så länge. Jag tycker till exempel att Löfven har varit passiv och inte visat hur regeringen ser på det, säger hon.

Telias vd Johan Dennelind ser dock inga problem med köpet av Bonnier Broadcasti­ng men vill inte kommentera ägandefråg­an eller hur förhandlin­garna gått.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden