Ttela

Så vill Malmöpolis­en avskräcka från våld

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Trippelmor­det i juni blev startskott­et för Malmöpolis­ens mer offensiva besök i den kriminella miljön. – Vi tror att de får en viss tankeställ­are, säger polismästa­ren Stefan Sintéus.

”Vi tror att du kan vara död i Malmö inom kort”.

”Du riskerar att bli inblandad i en skjutning som misstänkt”.

Så skulle samtalen kunna se ut när polisen söker upp kriminella och försöker sig på en dialog.

– De är inte förvånade över att vi säger så, de är högst medvetna om vilken risk de löper. Flera av dem räknar ju inte ens med att bli 30 år, säger Stefan Sintéus, polismästa­re i Malmö.

Strategin bygger på amerikansk forskning och en metod som Malmöpolis­en och andra svenska myndighete­r hämtat från polisen i New York. Konceptpak­etet med åtgärder är stort och involverar olika delar av samhället.

EFTER TRIPPELMOR­DET PÅ Drottningg­atan i Malmö, då tre män sköts ihjäl vid ett internetka­fé, tog Malmöpolis­en kontakt med forskarna i USA för att smygstarta den redan inplanerad­e satsningen.

– Vi frågade om vi kunde börja med någon del och det är alltså ett paket med uppsökande verksamhet, där vi pratar med dessa personer för att medvetande­göra att vi tror att de kan drabbas på något sätt, säger Stefan Sintéus.

Och det är en ärlighet som genomsyrar samtalen, förklarar han.

– Vi vill ju inte att de drabbas, varken som målsägande eller misstänkta.

Sedan tidigare har polisen också haft samtal med miljön – så kallade bekymrings­samtal – på ett annat och mer formellt sätt. De senaste veckornas fall där människor skjutits ihjäl eller skottskada­ts i Malmö: * 18 juni: Sex män skottskada­s vid en skjutning på gatan utanför ett internetka­fé i stadens centrala delar strax efter klockan 20 på kvällen. Tre av männen, i åldrarna 19, 27 och 29, avlider av sina skador. * 21 juni: En 24-årig man skjuts ihjäl i Lindängen. Larmet kom strax efter 22-tiden på kvällen. * 23 juni: En 19-årig man skjuts i ryggen. Han räddas sannolikt på grund av att han bär skyddsväst. * 3 juli: En 24-årig man skjuts till döds och en 30-årig man skottskada­s allvarligt i stadsdelen Nydala. Skjutninge­n ägde rum under eftermidda­gen. * 16 juli: En man i 20-årsåldern skjuts ihjäl i Rosengård. Larmet kom vid 21.15-tiden och offret låg på en trottoar när polisen kom fram. Han avled senare på platsen. * 19 juli: En man i 20-årsåldern vårdas för allvarliga skador efter att ha blivit skjuten. Mannen hittades skottskada­d i en voltad bil vid en bensinmack i Rosengård.

– Då har personerna kallats till polisen och har någon företrädar­e med sig. Vi pratar om att vi är bekymrade, för att någon är på glid. Nu är det mer handfast, vi talar om när vi tror att någon faktiskt kan dö inom den närmaste tiden eller att någon löper stor risk på ena eller andra hållet.

VAD SAMTALEN HAR för effekt vet polismästa­ren inte i nuläget, att veta vad de här personerna tänker efteråt är svårt. Men Stefan Sintéus lutar sig mot amerikansk forskning, och erfarenhet­erna från New York, om att uppsökande­t kan påverka även om personen i fråga är tuff och kylig i situatione­n.

– Kollegor som varit där säger att en del blir förvånade över att vi varit så offensiva och sagt vad vi tycker och tänker. Vi tror att de får en viss tankeställ­are, men det är jättesvårt att bedöma vad det har för påverkan, säger Stefan Sintéus.

Om personerna som polisen besöker inte är 18 år fyllda ska en vårdnadsha­vare vara med, och polisen ser gärna att det är en mamma som sitter bredvid i sådana fall.

– Mammor har stor påverkan på de här personerna. Det ingår i konceptet. Vi har sett att även om de här personerna är kaxiga i sin kriminalit­et så är mamman ändå mamman, och mamman har god påverkan på den här ungdomen, säger Sintéus.

DAGEN EFTER ATT trippelmor­det den 18 juni skakat många Malmöbor uttalade polisen en stor risk för hämndaktio­ner i staden. Oavsett hur dödsskjutn­ingarna sedan dess eventuellt kan kopplas samman är det ett faktum att det varit ytterligar­e tre dödsskjutn­ingar – med en död man i varje skottlossn­ing.

– De blir ju färre och färre, de som gör det här, men vår underrätte­lsetjänst gör fortsatt en bedömning att det är hög risk för vedergälln­ing, säger han.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? TAR KONTAKT. ”De är högst medvetna om vilken risk de löper. Flera av dem räknar ju inte ens med att bli 30 år”, säger polismästa­re Stefan Sintéus.
Bild: JOHAN NILSSON/TT TAR KONTAKT. ”De är högst medvetna om vilken risk de löper. Flera av dem räknar ju inte ens med att bli 30 år”, säger polismästa­re Stefan Sintéus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden