Ttela

May uppmanar EU

STORBRITAN­NIEN: VILL HA RESPONS PÅ SIN BREXITPLAN

-

Det kan aldrig bli tal om en hård gräns mellan Nordirland och Irland efter Storbritan­niens utträde ur EU 2019. Det bekräftade den brittiska premiärmin­istern Theresa May återigen under ett tal i Belfast på fredagen.

Hon betonar också vikten av att EU omgående kommer med respons på Storbritan­niens förslag till hur landet ska lämna unionen. Förslaget, en så kallad mjuk brexit, innebär att parterna fortsatt står varandra nära när det gäller bland annat handel med varor.

Gränsen mellan Storbritan­nien och Nordirland har blivit en av de stora stötestena­rna i brexitdeba­tten. Gränsen har på många sätt varit osynlig sedan fredsövere­nskommelse­n 1998. Nu finns oro att detta kommer att förändras.

THERESA MAY HAR tidigare utlovat en spärr som ska hindra att gränsen hårdnar, oavsett vilken överenskom­melse som EU och Storbritan­nien kommer fram till eller om parterna misslyckas med att enas före utträdet. Efter löftet backade dock May, och gick med på ett motförslag från EU om att i stället behandla Nordirland som ett separat tullområde och låta detta stanna i EU:S tullunion, för att säkerställ­a samma sak.

Det innebär att om Storbritan­nien skulle hamna i en situation där landet inte behåller någon relation med EU:S inre marknad så riskerar gränsen mot unionen att hamna i Irländska sjön.

– Att en gräns mot ett tredje land formellt förflyttas in i vårt land kommer jag aldrig att acceptera och

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May bekräftar sitt löfte till Nordirland om att undvika en hård gräns mot Eulandet Irland vid det brittiska Eu-utträdet.

 ??  ?? TALAR I BELFAST. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May talar i Waterfront Hall i Belfast, Nordirland.
TALAR I BELFAST. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May talar i Waterfront Hall i Belfast, Nordirland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden