Ttela

Leif brinner för hockeyn

LILLA EDET: ”BRITT SÅG MIG NOG SÄLLAN HEMMA PÅ DEN TIDEN”

- NANNA NILSSON 0520-42 26 00 nanna.nilsson@ttela.se

Fiskespön, hockeyutru­stning och rader med dokumentat­ion från tiden då han var engagerad inom hockeyn. I Leifs ”pojkrum” är det tydligt att hans intressen är många, hockey, fiske, golf, trav, bowling och motorer. Ändå är det hockeyn han återkommer till och som får hans hjärta att bulta lite extra. Leif växte upp i Göteborg och redan som liten grabb började han att spela hockey.

– Jag bodde i Frölunda och spelade på naturisen där, sen gick det bra så jag blev värvad till Gais, men jag hann bara spela där ett år, för sen la dom ner hockeyn, säger Leif och skrattar åt minnet.

Så småningom kom mopeder, tjejer och öl att fånga hans intresse allt mer och hockeyröre­n las på hyllan.

NÄR HAN VAR 16 år började han utbilda sig till bilmekanik­er och har sedan dess haft egen firma, jobbat på Scania, Saab, sysslat med travhästar och varit aktiv som tränare på olika håll, bland annat för hockeylage­t LN 70.

ATT HAN HAFT många tidskrävan­de uppdrag, som få nog vågat ta sig an, säger Leif bland annat har sin förklaring i barndomen. Under barndomen var Leifs mor på sjön, och när Leif var sju år gammal mönstrade hon av, då hade han bott hos bland annat mormor och på fosterhem.

– Jag har alltid fått ta vara på mig själv, skulle jag göra någonting fick jag göra det själv. Det var ingen som skjutsade mig till träningarn­a, skulle jag på hockeyn fick jag ta grejerna och gå ner och ta spårvagnen själv, säger Leif.

Detta har lett till att Leif insett hur viktig föreningsl­ivet kan vara för varje enskild person, sitt engagemang inom flertalet föreningar beskriver han har betytt väldigt mycket för honom själv. Och att målet alltid varit att föreningsl­ivet ska vara demokratis­kt.

– Det är jättevikti­gt att alla får göra sina röster hörda i alla lägen och att man kan diskutera allt lugnt och sakligt.

SOM ETT KVITTO på sitt brinnande engagemang blev han bland annat utsedd till årets ledare 2007, efter sina insatser för bland annat byggnation­en av ishallen i Lödöse.

Att det blev lite för många bollar i luften fick Leif känna av 2012, då han drabbades av utmattning­ssyndrom. Att under nästan hela sitt vuxna liv jobbat från tidig morgon till sen kväll och ibland även natt, Ålder: 70 år i augusti

Familj: Frun Britt, två barn och tre barnbarn

Bor: Villa i Lilla Edet

Intressen: Främst hockey, Grästorps IK och fiske

Om att fylla 70 år: ”Det känns rent fysiskt i kroppen, men i huvudet känner jag mig som 25”.

I den stora gula villan i Lilla Edet bor Leif och Britt Olsson. Trots att Leif numera är pensionera­d gillar han att göra saker, så pass mycket att han fortfarand­e jobbar.

blev till slut för mycket.

– Britt såg mig nog sällan hemma på den tiden, berättar Leif.

NU HAR HAN börjat sitt nya liv, vilket innebär att han säger nej då det blir för mycket att göra och sätter gränser. Trots att han officiellt är pensionera­d blir det några timmars jobb varje dag nere på fiskeklubb­en, Laxen.

– Jag startade ju den 1983 med en kompis, som tyvärr gick bort alldeles för tidigt. Så jag har ju varit med på hela resan med klubben.

 ?? Bild: NANNA NILSSON ?? ELDSJÄL. Leif Olsson har bland annat prisats för sitt fina engagemang, mycket menar han är tack vare sin fru som stöttar honom.
Bild: NANNA NILSSON ELDSJÄL. Leif Olsson har bland annat prisats för sitt fina engagemang, mycket menar han är tack vare sin fru som stöttar honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden