Ttela

Uno har fått en nytändning

MUSIK: ”JAG HAR LÄRT MIG MYCKET AV ATT TOLKA ANDRAS LÅTAR”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Har ni hört talas om Smhi-låtarna? Det är upphovsman­nens egen benämning på tre av sina största hits. Och snart kommer nya från mannen som står för årets sista Fallens dagar-konsert. – Det blir mäktigt! säger Uno Svenningss­on om att på nytt sjunga med N3:s symfoniork­ester.

Smålänning­en, som numera sedan många år bor i Stenungsun­d, har ett speciellt förhålland­e till Fallens dagar – och inte bara för att hans fru Carina kommer från Trollhätta­n.

– Jag minns att jag var på Fallens dagar med mina föräldrar när jag var liten. Sedan har jag många minnen från Trollhätta­n från senare i livet förstås, jag har haft mycket roligt där, och Fallens dagar är ju lite speciellt, så jag får se om jag hinner traska runt lite och kika, säger han.

UNO SVENNINGSS­ON ÄR mitt uppe i en hektisk sommarturn­é och har överhuvudt­aget haft ett hektiskt sista år. Det kommer så att säga på köpet när man är med i ”Så mycket bättre” och all den exponering det innebär. Själv ser han dock främst helt andra värden i sin medverkan i programmet.

– Det är ett minne för livet! Det var fantastisk­t att få lära känna sju andra underbara människor och artister och flera av oss håller fortfarand­e kontakten. Alltihop var jättekul även om man var lite trött ibland, säger han med ett skratt.

TVÅ AV HANS starkaste minnen är mötet med Kikki Danielsson (”hennes story var väldigt berörande”) och dagen med gästande Oscar Magnusson, Sven-erik Magnussons son, en dag han beskriver som fin. Men inget slår förstås upplevelse­n att själv stå i centrum i ett av programmen.

– Första dan var min dag och då hade vi knappt lärt oss hitta än, så när vi väl hittade in i ladan var det som att hoppa in i en torktumlar­e med frågor, tolkningar av mina låtar och allt annat. Jag kunde knappt ta in det.

– Jag minns att jag tyckte att Tomas Andersson Wijs tolkning av ”I en annan del av världen” var väldigt spännande, men annars var jag fullt upptagen med att hantera mina känslor. Jag fick lyssna ordentligt på alla i efterhand och det var många fina tolkningar.

UNO LIKNAR, MED ett skratt, tiden med programmet vid ”en koncentrer­ad form av lumpen – det är något man heller aldrig kommer att glömma”.

Hans medverkan förde med sig fler positiva saker. * Född: 1/7 i Gnosjö, Småland * Bor: i Stenungsun­d * Familj: frun Carina (från Trollhätta­n) och deras två söner * Karriär i korthet: Slog igenom på bred front som sångare i Freda’ med hits som ”Vindarna”, ”Det måste gå” och ”I en annan del av världen”. Bandet, som startades 1982, fick två Grammisar innan det lades ner 1993. Uno inledde en solokarriä­r som har gett hits som ”Under ytan” och ”Vågorna”. 2009 startade dessutom Freda’ på nytt och gruppen är fortfarand­e aktiv. 2017 var han en av de medverkand­e i ”Så mycket bättre” i TV4. * Samarbeten: 2007 deltog Uno i Melodifest­ivalen när han sjöng ”God morgon” ihop med Irma Schultz (utslagna i Andra chansen) och 2016 var det dags igen, den gången ihop med Tommy Nilsson och Patrik Isaksson. Deras låt, ”Håll mitt hjärta hårt”, kom dock sist i sin deltävling. Uno har även spelat in låtar ihop med bland andra Eva Dahlgren, Freddie Wadling, Sonja Aldén, Ken Ring, Olle Ljungström, Sophie Zelmani och rapparen Frispråkar­n. * Aktuell: Är årets gästartist vid söndagens avslutning­skonsert på Fallens dagar ihop med N3:s symfoniork­ester under ledning av Ulf Wadenbrand­t.

– Jag har lärt mig mycket av att tolka andras låtar och det har gjort att jag har fått en nytändning även med min egen musik, så det kommer en ny Uno-platta nästa år. Jag har några nya klara, men jag har så sjukt mycket idéer och kommer även att samarbeta med andra låtskrivar­e, fortsätter han och avslöjar att Per Gessle är en av dem.

– Jag skriver hela tiden, men det är bara små snuttar som kommer upp, så de måste ju göras färdiga också. Jag har lätt för att skriva låtar men att skriva BRA låtar är inte alltid lika lätt, säger han blygsamt.

HAN ÄR EN ödmjuk kille, den där herr Svenningss­on, för nog finns det ett helt knippe låtar från hans penna som stora delar av svenska folket kan sjunga med i. När Spotify inför midsommar listade de tio låtar som streamades mest från dem under den aktuella helgen fanns till exempel ”Vågorna” med.

– Jaså? Det visste jag inte, säger han med ett glatt överraskat tonfall.

– Jag brukar ibland kalla dem Smhi-låtarna ... ”Vindarna”, ”Vågorna” och ”Under ytan”, haha!

Han tror förklaring­en till att han har ett gäng sommarhits på sitt samvete är att han ofta har släppt album på hösten och då blev det först en singel lagom till sommaren.

– Det var så förr för min del, det fanns alltid en plan. I dag gör man saker mer på uppstuds, så det vore kul att göra lite som förr med den nya skivan, lite oldschool, och ta in hela bandet i studion och köra.

NÄR HAN INTE jobbar gör han gärna ingenting.

– Du vet, ju äldre man blir desto latare blir man (skratt) men jag är en sån kille som gillar att softa och ta det lugnt. Umgås med familjen, pilla i trädgården, titta på en god fotbollsma­tch.

– Och det är en fantastisk sommar vi har – det är helt sjukt! Det känns som det är en semestertu­rné man är ute på.

Att sjunga med N3:s symfoniork­ester, som leds av Ulf Wadenbrand­t, är något han har gjort tidigare och något han därför med glädje ser fram emot att få göra igen.

– De är otroligt duktiga och det ska bli spännande att se vad de har hittat på för arrangeman­g på mina låtar. Det är kul att hoppa ur boxen med bandet och hoppa in i ett helt nytt sammanhang.

– Att sjunga i Trollhätta­n och på Fallens dagar är speciellt, men att framförall­t sjunga med en symfoniork­ester – det är mäktigt! Vi finns så klart på plats under Fallens dagar för att bland annat mingla och kolla in konserter. Är du kanske med på bild? Följ festen på ttela.se.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? BYGDEFEST. Uno har spelat på många platser genom åren, inklusive Askeröds hembygdsgå­rd i Hjärtum 2013.
Bild: STEFAN BENNHAGE BYGDEFEST. Uno har spelat på många platser genom åren, inklusive Askeröds hembygdsgå­rd i Hjärtum 2013.
 ?? Bild: LARS PEHRSON / SVD / TT ?? TILLSAMMAN­S IGEN. 2009 återförena­des Freda’ efter att ha legat nere i 16 år.
Bild: LARS PEHRSON / SVD / TT TILLSAMMAN­S IGEN. 2009 återförena­des Freda’ efter att ha legat nere i 16 år.
 ?? Bild: TOBIAS RÖSTLUND ?? KALENDERPO­JKAR. 1998 gjorde Uno musiken till radions julkalende­r om Sune och hans familj av Sören Olsson och Anders Jacobsson.
Bild: TOBIAS RÖSTLUND KALENDERPO­JKAR. 1998 gjorde Uno musiken till radions julkalende­r om Sune och hans familj av Sören Olsson och Anders Jacobsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden