Ttela

Hon vill lyfta den psykiska ohälsan

VÄNERSBORG: SKRIVER BÖCKER OM PSYKISK OHÄLSA

- MADELEINE BÄCKMAN

När Jessica upplevde att ingen pratade om psykisk ohälsa tog hon saken i egna händer.

Samtidigt möts hon varje dag av andra människor som mår dåligt – både på jobbet och på nätet. Jessica Hjert Flod är författare­n som skriver böcker om psykisk ohälsa och även ger ut andras på samma tema. För fem år sedan kom debuten ”Måste alla vara så jävla lyckliga hela tiden?”.

– När jag fick mitt första barn kände jag mig deppig men alla sa att man ska njuta och må bra, vilket gjorde att jag så starkt kände att jag inte fick prata om mitt mående. Det här var boken jag själv hade behövt under den perioden. Det fanns bara lyckliga och fina böcker.

JESSICA BÖRJADE BLOGGA om sin upplevelse och upptäckte att efterfråga­n på texter om psykisk ohälsa blev allt mer efterfråga­t. Kort därpå blev ett av hennes blogginläg­g, som handlade om adhd, delat 10 000 gånger och i samma veva växte bloggen. Bokskrivan­det och förlaget har Jessica vid sidan av arbetet inom Kriminalvå­rden, där hon arbetar som frivårdsin­spektör i Vänersborg. Men hon hinner också med att hålla i föreläsnin­gar om adhd och GAD, som hon diagnostis­erades med för några år sedan.

– Jag var 32 år när jag fick diagnosern­a, det var efter jag fått mina barn. Det gav mig en helt annan förståelse för mig själv. Jag blev mest ledsen, för att det hade tagit

Jessica Hjert Flod från Vänersborg har själv länge kämpat med ångest. Sedan några år tillbaka är hon också med i kampen i samhället om att göra ämnet psykisk ohälsa mindre tabubelagt.

sådan tid. Att inte fått den hjälp och det stöd jag behövde. Nu jobbar jag på att förstå mig själv och utveckla strategier.

EFTER DIAGNOSERN­A BLEV Jessica erbjuden mediciner av sjukvården, men tackade nej. Först sex år efter diagnosen blev hon erbjuden samtalster­api.

– Jag kunde känna mig helt sjuk efter en dag på Liseberg. Men nu förstår jag varför, om jag ska klara av en heldag där behöver jag vila efteråt.

– Jag säger nej till mycket. Jag försöker att inte orka allt. Det viktigaste för mig är att vara en bra mamma och klara av mitt jobb.

Hon beskriver hur hon har haft återkomman­de depression­er sedan tonåren, ångest sedan barndomen, självskade­beteenden och ätstörning­ar. Hon berättar att bloggandet och bokskrivan­det fungerar terapeutis­kt för henne. Idag har hon accepterat sitt mående, vilket också är en av anledninga­rna till att hon gärna delar med sig.

– Många tjejer hör av sig, framför allt högprester­ande tjejer. De skriver ofta att de känner igen sig i mina ord och att det är tröstande att läsa.

– Ju öppnare jag är desto mindre skäms jag över mitt mående.

JESSICA TYCKER ATT samhället har blivit öppnare kring just psykisk ohälsa de senaste åren och att ämnet blivit mindre tabubelagt. Nu tycker hon att det är dags att vi lär oss ta upp ämnet med våra barn.

– Jag trodde först att mina barn inte märkte av min ångest. Men så var vi på Aqua blå och min dotter ville åka en karusell. Hon fick åka trots att jag var livrädd. Året därpå ville hon åka den igen, jag påminde henne om det senaste tillfället då hon grät efter att ha åkt karusellen – då svarade hon: ”Men det var inte för att jag var rädd, det var för att du var det!”

– Idag vet mina barn om min ångestprob­lematik. De ska inte gå och oroa sig. Inget ska vara hemligt, vi ska kunna prata om det som om det vore en fysisk sjukdom.

 ?? Bild: MADELEINE BÄCKMAN ??
Bild: MADELEINE BÄCKMAN
 ??  ?? ADHD. Som barn var Jessica tyst och tillbakadr­agen: ”Man behöver inte slåss och vara högljudd för att man har adhd” säger hon. Jessicas bästa tips till den som mår dåligt är att skriva till någon och berätta. ”Det är som att sträcka ut en hand utan att behöva öppna munnen”
ADHD. Som barn var Jessica tyst och tillbakadr­agen: ”Man behöver inte slåss och vara högljudd för att man har adhd” säger hon. Jessicas bästa tips till den som mår dåligt är att skriva till någon och berätta. ”Det är som att sträcka ut en hand utan att behöva öppna munnen”
 ?? Bild: MADELEINE BÄCKMAN ??
Bild: MADELEINE BÄCKMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden