Ttela

SE UPP MED BLUFFSAJTE­RNA

- MIA PETTERSSON mia.pettersson@gp.se RESOR

Sällan är det väl så trist att bli blåst som i samband med semestern. Den som ska utomlands med barn eller söka visum till USA bör därför se upp med fejkade myndighets­sidor. De tar bra betalt för tjänster som vanligtvis är billiga – eller helt gratis.

De är ofta lika sina föregångar­e till utseende och funktion, men tar betalt för tjänster som är gratis hos myndighete­n.

Semesterti­der innebär tyvärr inte att man kan slappna av när man gör ärenden online.

Den som vill åka till USA behöver ansöka om visum, vilket sedan några år tillbaka kan göras online med hjälp av Esta.

Det betyder ungefär ”elektronis­kt system för resegodkän­nande” och sköts av USA:S inrikessäk­erhetsdepa­rtement.

DEN SOM GOOGLAR Esta får emellertid upp fler länkar än den till den amerikansk­a myndighete­n.

En som råkade ta fel är Rickard Rohlin från Lindome. Han skulle besöka svärföräld­rarna i USA, han hade genomgått Esta-proceduren tidigare och var bekant med den amerikansk­a sidan där den genomförs.

– Men när jag skulle gå in på den hamnade jag i stället på en annan sajt som såg väldigt, väldigt lik ut, säger Rickard Rohlin.

Det förstod han dock inte förrän han fyllt i alla uppgifter och blivit debiterad.

– Jag hade nog lite bråttom och vips var det inskickat och betalt. Sedan kom jag på att fasen, vad dyrt det blev.

ETT VANLIGT ESTA kostar 14 dollar. På sidor likt den Rickard Rohlin hamnade på kan det kosta tio gånger så mycket.

– Det var kanske lite blåögt, men samtidigt väldigt svårt att veta. Jag är ändå i It-branschen och har åkt mycket till USA.

Rickard Rohlin mejlade ett klagomål till sidan och fick också pengarna tillbaka.

– Jag antar att de resonerar ”går det så går det”, säger han.

En annan resenär betalade 650 kronor helt i onödan när hon skulle resa utomlands med ett barn som inte delade hennes efternamn.

Av en anhörig fick hon höra att det krävdes ett så kallat föräldrame­dgivande av den andre föräldern, vilket hon kunde ansöka om på utrikeskan­sliet.se.

”Jag fick intyg mejlade till mig två dagar senare som skulle skrivas under av den andra föräldern och två vittnen. Det här är en tjänst, som jag senare fick reda på, inte behövs”, skriver kvinnan i en anmälan till Konsumentv­erket.

”Det var kanske lite blåögt, men samtidigt väldigt svårt att veta. Jag är ändå i Itbransche­n och har åkt mycket till USA”

BARN SOM RESER ensamma, med vuxna som inte är deras vårdnadsha­vare eller med bara en förälder, kan i vissa fall behöva en handling som ger dem rätt att resa.

– Men det krävs alltså inte något formulär som kostar flera hundra kronor. Om inreseland­et ställer såna krav kan du själv, tillsamman­s med den andra föräldern, skriva ett intyg, skriver Konsumentv­erkets presstales­man Hans Lundin i ett mejl.

RICKARD ROHLIN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden