Ttela

BRAMDMÄN HJÄLPER BRANDMÄN

HÄLSINGLAN­D: RÄDDNINGSC­HEFEN: ”VI BÖRJAR SE RESULTAT”

- TT

– Läget är fortfarand­e allvarligt, men har inte förvärrats i stort jämfört med i går, säger den operativa chefen Britta Ramberg vid en presskonfe­rens på Myndighete­n för samhällsky­dd och beredskap (MSB).

– Vi ser en liten stabiliser­ing eller förbättrin­g av läget, men det finns ingen anledning till att vara för optimistis­ka.

MSB:S samordnare Peter Arnevall säger att man fått försiktigt positiva signaler från de olika brandhärda­rna. På de flesta ställen har man kunnat arbeta efter plan och kan hålla och begränsa bränderna.

– ÄVEN I KÅRBÖLE, där den största branden finns, har man lyckats arbeta fram en plan som man har goda förhoppnin­gar om att hålla. Man bygger begränsnin­gslinjer några kilometer framför branden, och flygplanen fortsätter att vattenbomb­a där, säger han.

Arnevall ser två orosmoln. Dels ett åskoväder som kommer in över Norrbotten och Västerbott­en under söndagskvä­llen, dels de höga temperatur­erna som ger extremt hög brandrisk.

Men räddningst­jänsterna bedömer resursläge­t som relativt gott. Robert Strid, räddningsl­edare i Färila, berättade vid en presskonfe­rens i Färila där om att läget är ”försiktigt positivt.”

– Vi jobbar med våra begränsnin­gslinjer. Vi har bättre förhålland­en vad gäller vädret just nu, men varmt väder väntar längre fram. Just nu handlar det mycket om analys i staben och vi tittar längre fram, säger Robert Strid.

Kampen mot skogsbränd­erna har pågått i en vecka. Mer hjälp från utlandet är på väg, men samtidigt spår SMHI fortsatt torka och extrem värme även nästa vecka.

HANS NORNHOLM, operativ chef på räddningst­jänsten i Hälsinglan­d, är också försiktigt positiv:

– Det här har helt klart varit den bästa natten hittills, säger han

Enligt Nornholm mår personalen ute i fält bra.

– De är vid gott humör. Vi börjar se att det arbete vi har lagt ner ger resultat. Så nu försöker vi pusha på dem.

Han säger att man nu kommer närmare och närmare målet i släcknings­arbetet. – Personalen krigar verkligen. Östersunds-posten har träffat Magnus Proos, en av de brandmän som jobbat vid branden i Fågelsjö/ Lillåsen, som av MSB betecknas som en av de värsta. Han blev inringd för att arbeta på sin första semesterda­g.

– Måndag och tisdag var kaotiska dagar då elden tog sig enormt mycket. Vi var inne och släckte i kärnelden, sedan vände vinden lite på eftermidda­gen – trubbel direkt. Flera slangar brann av, elden vände och vi fick röken i ansiktet. Vi fick dra ut slangarna och flytta därifrån.

– Det har brunnit i trädtoppar­na och träden är helt kolsvarta. Tänk dig hur det ser ut och låter där. Det är flera tusen grader och elden suger in syre åt sig själv.

MSB har tackat ja till ett franskt erbjudande om att skicka 60 brandbekäm­pare, specialise­rade på svår terräng. Under lördagen färdades även 139 brandbekäm­pare och 44 fordon från Polen mot brandområd­ena.

Ett 50-tal personer med tillhörand­e utrustning från Tyskland kommer också att bidra med hjälp.

VID DE STÖRRE bränderna i länen Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorr­land är läget fortsatt mycket allvarligt. Och väderprogn­osen ger föga hopp om lindring. I mitten av veckan väntas dessutom nya värmerekor­d med temperatur­er på 30–35 grader, enligt SMHI.

– Det finns lite regnskurar i prognosen, framför allt över Norrland. Men det mesta av skurarna ser ut att fastna i fjällkedja­n eftersom de rör sig västerifrå­n. För södra Sverige ser det i nuläget torrt ut, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Många frågar sig hur länge det varma vädret kan bestå. Något svar finns inte.

– Det finns ju ingen maxtid för hur länge varmluften kan ligga kvar. Att vi skulle ha kvar den här värmen resten av sommaren känns inte troligt, men det finns inget som säger att det inte kan hända.

MSB sparar resurser för att kunna använda om läget förvärras.

 ??  ?? POLEN HJÄLPER SVERIGE. En kolonn med polska brandbilar passerar Vätterlede­n på E4 i Småland på väg till Bräcke i Jämtland.
POLEN HJÄLPER SVERIGE. En kolonn med polska brandbilar passerar Vätterlede­n på E4 i Småland på väg till Bräcke i Jämtland.
 ?? Bild: ANNA HÅLLAMS/TT ??
Bild: ANNA HÅLLAMS/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden